Roamingtarieven bij mobiele providers dalen in april 2016

Wie belt, smst of internet gebruikt in het buitenland doet dat niet via het netwerk van zijn eigen provider. Daarvoor maakt je mobiele telefoon verbinding met het netwerk van een buitenlandse provider. Dit principe heet roaming. Voor roaming zijn maximumtarieven vastgesteld, die in april 2016 verder omlaag gaan.

Roaming op vakantie

Wie in het buitenland op vakantie gaat en gebruik wil maken van een mobiel netwerk krijgt vanzelf te maken met roaming. Dit is namelijk een techniek die ervoor zorgt dat je telefoon automatisch een netwerk zoekt van een andere mobiele provider, op het moment dat je eigen netwerk niet meer beschikbaar is. Hierdoor kunnen consumenten ook in het buitenland bellen, sms’en en mobiel internetten. Klanten van bijvoorbeeld KPN maken met hun mobiele telefoon verbinding met bijvoorbeeld het BASE netwerk in België of het netwerk van O2 in het Verenigd Koninkrijk. Dit werkt omdat de Nederlandse providers afspraken hebben gemaakt met buitenlandse mobiele providers zodat hun klanten toegang krijgen tot een netwerk in het buitenland.

Maximumtarieven bij roaming

In 2013 kwam Neelie Kroes als Europees commissaris voor de digitale agenda al met een voorstel om Europese roamingkosten helemaal af te schaffen. Dat is er tot nu toe nog niet van gekomen. Wel stelde de Europese Commissie in 2014 maximumtarieven vast voor bellen binnen de EU. De tarieven gelden dus bijvoorbeeld voor wie vanaf de camping in Zuid-Frankrijk naar familie in Nederland belt. Hieronder is te zien welke maximumtarieven sinds 1 juli 2014 gelden voor bellen, sms’en en internetten binnen de EU. Dit zijn dus de maximale kosten die mobiele providers in rekening mogen brengen.

Bellen per minuut Gebeld worden
per minuut
Per sms Per MB
Per 1 juli 2014 € 0,19 € 0,05 € 0,06 € 0,20
Per 30 april 2016 Binnenlandse prijs
+ max. € 0,05
€ 0,014 Binnenlandse prijs
+ max. € 0,02
Binnenlandse prijs
+ max. € 0,05
Per 15 juni 2017 Geen extra roamingkosten meer. Bellen, sms’en en internetten in het buitenland tegen het nationale tarief.

Uit het bovenstaande overzicht blijkt dat de tarieven die sinds 1 juli 2014 geldig zijn in april 2016 verder omlaag zullen gaan. Vooral het maximumtarief per MB wordt in 2016 fors verlaagd ten opzichte van 2014. Per 15 juni 2017 zullen de roamingkosten volledig worden afgeschaft.

Roamingtarieven van mobiele providers gaan omlaag

De maximale tarieven voor roaming zijn dus al in 2014 vastgesteld. Houden Nederlandse mobiele providers zich ook aan deze maximumtarieven? Uit een prijsvergelijking onder alle mobiele providers blijkt dat de tarieven in alle gevallen voldoen aan de maximale tarieven die de Europese Commissie heeft opgesteld. De maximumtarieven die de Commissie heeft geformuleerd zijn exclusief btw. Inclusief de btw van 21 procent voldoen de roamingtarieven van de mobiele providers aan de eisen op het gebied van de maximumtarieven. Opvallend is wel dat alle providers een hogere prijs rekenen voor bellen en sms’en van Nederland naar het buitenland, dan voor bellen in het buitenland. Het lijkt onlogisch dat je meer moet betalen voor een telefoontje van Nederland naar Duitsland, dan wanneer je belt van Duitsland naar Nederland.

Bellen/sms’en van Nederland naar het buitenland Bellen/sms’en in en vanuit het buitenland
€ 0,75 per minuut
€ 0,40 per sms
€ 0,23 per minuut
€ 0,07 per sms
€ 0,71 per minuut
€ 0,31 per sms
€ 0,23 per minuut
€ 0,07 per sms
€ 0,65 per minuut
€ 0,10 per sms
€ 0,23 per minuut
€ 0,07 per sms
€ 0,60 per minuut
€ 0,30 per sms
€ 0,23 per minuut
€ 0,08 per sms
€ 0,51 per minuut
€ 0,25 per sms
€ 0,23 per minuut
€ 0,07 per sms
€ 0,51 per minuut
€ 0,25 per sms
€ 0,23 per minuut
€ 0,07 per sms
€ 0,51 per minuut
€ 0,25 per sms
€ 0,23 per minuut
€ 0,07 per sms
€ 0,23 per minuut
€ 0,08 per sms
€ 0,23 per minuut
€ 0,08 per sms
€ 0,23 per minuut
€ 0,08 per sms
€ 0,23 per minuut
€ 0,08 per sms
€ 0,23 per minuut
€ 0,08 per sms
€ 0,23 per minuut
€ 0,07 per sms
€ 0,23 per minuut
€ 0,00 per sms*
€ 0,23 per minuut
€ 0,07 per sms*

* Klanten van T-Mobile kunnen bij alle Stel Samen & Stel Bij bundels 120 minuten naar het buitenland bellen

Europa stelt voorlopig geen maximumtarief vast voor buitenland bellen vanuit Nederland

Dat een telefoontje van bijvoorbeeld Nederland naar Duitsland bij sommige providers een stuk duurder is dan bellen vanuit of in het buitenland komt doordat bellen vanuit je eigen land naar het buitenland op dit moment niet gereguleerd is. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt in Nederland toezicht op de telecommarkt. Murco Mijnlief laat namens de ACM weten dat er voor bellen vanuit Nederland naar het buitenland ‘op dit moment geen verplichtingen zijn voor providers’. Mobiele providers mogen de prijs hiervoor dus zelf bepalen. De prijs wordt dus niet bepaald door de netwerkbeheerders KPN, T-Mobile of Vodafone. Hollandsnieuwe en Vodafone maken bijvoorbeeld gebruik van hetzelfde netwerk, maar Hollandsnieuwe hanteert goedkopere tarieven. Mijnlief ziet op dit moment ook ‘geen beweging vanuit Europa’ om een maximaal tarief vast te stellen voor bellen van Nederland naar het buitenland. De reden die de ACM hiervoor aanvoert is dat Skype en andere gratis diensten voor videobellen een toereikend alternatief zijn voor consumenten. Daarom is regulering op dit punt volgens de toezichthouder niet aan de orde.

De tarieven voor bellen en sms’en van Nederland naar het buitenland lopen flink uiteen bij de verschillende providers. Zo is in het bovenstaande overzicht te zien dat Ziggo, Vodafone, Tele2 en Youfone veel hogere kosten in rekening brengen voor een minuut bellen van Nederland naar het buitenland dan bijvoorbeeld KPN, Telfort, Simyo en T-Mobile. Doordat T-Mobile klanten bij Stel Samen & Stel Bij bundels 120 minuten binnen de EU kunnen bellen is T-Mobile de goedkoopste mobiele provider voor wie naar het buitenland wil bellen.

Kevin Mol

UX-Designer Kevin Mol
Kevin Mol werkt al ruim 5 jaar bij bestemobieleproviders.nl. Sinds dag 1 is hij bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de website. Hij wil weten waar bezoekers echt naar opzoek zijn & hoe je de bezoekers het beste kunt helpen om de beste provider te vinden
Lees meer over

Andere bezoekers bekeken ook:

6 oktober 2020
Simyo goedkoopste eSim provider
Heb je een telefoon met eSim of wil je een telefoon met eSim kopen? Bij Simyo heb je...
Lees het volledige artikel
27 juli 2020
5G beschikbaar bij drie netwerken
De 5G veiling is onlangs afgelopen. Dit betekend dat de beschikbare 5G frequenties...
Lees het volledige artikel

Meer over: