Dekkingskaarten van mobiele providers

Hieronder vind je de dekking van alle mobiele netwerken. Voer een plaats in om de dekking te bekijken.

5G dekking
4G dekking

In Nederland hebben niet alle mobiele providers een eigen netwerk. De meeste mobiele providers huren het netwerk van één van de vier netwerkbeheerders. De netwerkbeheerders in Nederland zijn KPN, T-Mobile & Vodafone.

Welk netwerk gebruiken mobiele providers?

Hieronder kun je zien welk netwerk alle Nederlandse mobiele providers gebruiken. Andere telefoonproviders hebben geen eigen netwerk.

KPN netwerk: T-Mobile netwerk: Vodafone netwerk:
KPN T-Mobile Vodafone
Simyo Simpel Hollandsnieuwe
Youfone Ben
Lebara Tele2

Beste netwerk van 2020

Beste netwerk 2020
Snelste internet in de praktijk
Beste dekking over heel Nederland
Meest innovatieve provider

Bestemobieleproviders.nl doet elk jaar onderzoek naar de beste mobiele provider, dit jaar heeft T-Mobile de prijs voor het beste netwerk gekregen. Het netwerk van T-Mobile komt uit meerdere onafhankelijke onderzoeken als beste uit de test.

Verschil tussen 3G & 4G

Tussen 3G & 4G zit een groot verschil. 4G internet biedt een betere dekking, snelheid & stabiliteit aan dan 3G internet. De maximale downloadsnelheid van 3G is 14,4 Mbit/s terwijl de maximale downloadsnelheid van 4G 500 Mbit/s is. Na 4G is 4G+ ontwikkeld, deze techniek heet ook wel LTE Advanced. Door het combineren van de 4G frequenties, is het mogelijk een hogere downloadsnelheid te realiseren. Momenteel kan je bij KPN een 4G+ downloadsnelheid halen van 500 Mbit/s.

4G snelheid van alle Nederlandse mobiele providers4G snelheid van alle Nederlandse mobiele providers

Laatste update: 22 augustus 2019

Verder bieden mobiele providers 4G gerelateerde services aan. Dit is bijvoorbeeld bellen over 4G (VoLTE) en thuis internet via 4G.

Wat is 5G?

5G is een nieuwe techniek, de opvolger van 4G. Net zoals bij 4G moeten er frequenties gekocht worden door providers voor het gebruik van 5G. De veiling hiervan is al meerdere keren uitgesteld, de huidige planning is dat de veiling begin 2020 plaatsvindt.

Met 5G kunnen extreem hoge snelheden worden bereikt, denk hierbij aan een downloadsnelheid van 1000 Mbit/s. Dit is meer dan 3x zo snel dan de hoogste downloadsnelheid van dit moment bij KPN. Een hogere downloadsnelheid is handig, maar hier zullen de meeste consumenten niks van merken.

Waar gebruiken we 5G voor

Toch gaat in het dagelijks leven veel veranderen door 5G. De techniek van 5G zal ervoor zorgen dat auto’s met elkaar kunnen communiceren. Hiermee kan het file probleem worden opgelost. Ook zal het mogelijk zijn voor sommige specialisten operaties uit te voeren op afstand. Denk hierbij aan een chirurg in Amsterdam die een patiënt in Groningen opereert . 5G zorgt dus voor een verandering in de kwaliteit van leven.

Toekomst van de netwerken

Uiteraard staan ontwikkelingen niet stil, alle vier de providers zijn druk bezig een 5G netwerk te ontwikkelen. Hieronder is te zien wanneer de verschillende netwerken verwachten 5G landelijk te kunnen aanbieden.

Volledig dekkend 4G netwerk Volledig dekkend 5G netwerk
T-Mobile Juni 2016 Eind 2020
Vodafone Augustus 2014 Onbekend
KPN April 2014 Onbekend

T-Mobile heeft een harde belofte gemaakt dat in 2020 er een landelijk dekkend 5G netwerk is. KPN & Vodafone zijn enkel bezig met beperkte tests in steden zoals Amsterdam & Utrecht.