5G beschikbaar bij drie netwerken

De 5G veiling is onlangs afgelopen. Dit betekend dat de beschikbare 5G frequenties tussen alle providers zijn geveild. Nu kunnen de providers beginnen met het activeren van 5G. Vodafone had al 5G geactiveerd.

Providers die 5G aanbieden

Momenteel biedt alleen Vodafone 5G aan bij de mobiele abonnementen. Providers zoals T-Mobile & KPN waren alleen ‘5G-ready’. Dit betekend dat ze al wel de infrastructuur klaar hadden voor 5G maar het nog niet gingen activeren.

Nu de frequentie veiling afgerond is weten de providers welke frequentie ze in hadden hebben gekregen. KPN & T-Mobile hebben aangegeven om 5G te activeren vanaf 28 juli. Tele2 heeft geen 5G en is ook niet 5G-ready. Dit komt omdat de provider met T-Mobile gefuseerd is.

Welke frequenties hebben de providers?

Hoewel de providers al klaar waren voor 5G, was de Nederlandse overheid dit niet. Om elkaar niet in de weg te zitten moeten de verschillende netwerken andere frequenties gebruiken. Om deze frequenties te bemachtigen hebben de providers veel geld betaald.

Frequentie Aantal vergunningen
700 MHz 2
1400 MHz 2
2100 MHz 4
700 MHz 2
1400 MHz 3
2100 MHz 4
700 MHz 2
1400 MHz 3
2100 MHz 4

Zoals je kan zien hebben de meeste provider ongeveer evenveel frequenties. Alleen T-Mobile heeft minder frequenties gekocht, dit betekend niet dat T-Mobile standaard een langzamere snelheid zal leveren. Het ligt vooral aan hoe goed de dekking is van de provider.

Kevin Mol

UX-Designer Kevin Mol
Kevin Mol werkt al ruim 5 jaar bij bestemobieleproviders.nl. Sinds dag 1 is hij bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de website. Hij wil weten waar bezoekers echt naar opzoek zijn & hoe je de bezoekers het beste kunt helpen om de beste provider te vinden
Lees meer over

Andere bezoekers bekeken ook:

14 januari 2021
Tele2 biedt 5G aan!
Tele2 biedt per vandaag 14 januari 2021 5G internet aan! Tele2 is hiermee de vierde...
Lees het volledige artikel
6 oktober 2020
Simyo goedkoopste eSim provider
Heb je een telefoon met eSim of wil je een telefoon met eSim kopen? Bij Simyo heb je...
Lees het volledige artikel

Meer over: