Mobiel internet & bellen buiten Nederland

Roamen in het buitenland

Wil je weten of je gratis kan bellen uit je eigen bundel tijdens je vakantie of wil je kosteloos een Youtube filmpje bekijken? Wij hebben uitgezocht in welke landen je gratis uit je eigen bundel kan roamen per provider. Alle vragen over bellen en internet in het buitenland worden beantwoord.

Roamen in het buitenland

Al sinds juni 2017 kun je gratis roamen vanuit je bundel binnen de EU. Voorheen rekende mobiele providers hoge tarieven voor bellen en internetten in het buitenland. Door de nieuwe regulering, onder de naam ‘Roam Like At Home’ ook wel RLAH genoemd zijn de kosten drastisch minder geworden. Alle Nederlandse consumenten mogen een deel van de databundel nu gebruiken in het buitenland. De Roam Like At Home regels zijn niet geldig voor consumenten met een prepaid.

Je bent aan het roamen als je in het buitenland op het netwerk van een andere provider actief bent. Door te bellen naar Nederland of een ander land ben je aan het roamen. Je bent ook aan het roamen als je op het internet zit in het buitenland.

Waar kan je gratis roamen bij iedere provider

Naast dat roamen binnen de EU uit je normale bundel gaat, bieden een aantal landen ook roaming aan buiten de EU. Hieronder is een volledig overzicht te zien in welk land je bij een provider kan bellen en internetten uit je bundel. Staat het land er niet erbij, dan kan je hier niet roamen uit je eigen bundel.

= Roamen gaat uit je bundel
= Roamen gaat niet uit je bundel

Alle landen weergeven

Opvallend is dat veel providers hebben staan dat roamen in Cyprus uit je eigen bundel gaat, dit is vaak alleen het Griekse deel van Cyprus. Alleen bij Vodafone kan je ook in het Turkse gedeelte roamen uit je eigen bundel.

Alle providers hebben ons te woord gestaan over welke landen wel uit je bundel gaan en welke niet. Telfort & Simyo hebben hiertoe besloten om de buitenland bellen pagina aan te passen zodat het duidelijker is voor de consument waar wel en niet gratis geroamed mag worden.

Voorwaarden voor roamen uit je eigen bundel

Door de nieuwe regulering is je databundel & belbundel ook geldig binnen de EU. De nieuwe regulering zorgt er niet voor dat je altijd je hele bundel mag verbruiken in het buitenland, hoewel dit bij de meeste abonnementen t/m 10 GB wel zo is. Consuwijzer heeft een tool online staan waarbij je kan kijken hoeveel je minimaal uit je eigen bundel mag verbruiken in het buitenland.

Bellen en internetten binnen de EU

Internet en bellen binnen de EU

Je kan gratis roamen uit je eigen bundel in alle landen binnen de Europese Unie. Daarnaast zijn er een aantal landen die ook onderdeel uitmaken van EU lidstaten en daardoor voldoen aan de roam like at home regels. De organisatie Consuwijzer heeft een compleet overzicht gemaakt van alle landen waar de roam like at home regels gelden. De lijst op Consuwijzer is in samenwerking met de ACM gemaakt.

Vanuit Nederland naar andere EU landen bellen kost extra

De regels rondom bellen met het buitenland zijn vreemd opgesteld. Bel je uit een EU land naar Nederland, dan gaan de belminuten uit je bundel en worden er geen extra kosten in rekening gebracht. Bel je vanuit een EU land (niet Nederland) naar een ander EU land gaan de minuten ook uit je eigen bundel. Bel je echter vanuit Nederland naar iemand binnen de EU, dan worden wél extra kosten in rekening gebracht. Deze extra kosten verschillen per provider en per land.

Buitenbundel kosten binnen Europa

De Roam Like At Home regels hebben ook invloed op de kosten die providers mogen rekenen nadat je bundel op is. Binnen de EU zijn de buitenbundelkosten exact hetzelfde als de buitenbundelkosten in Nederland. Bij een groot aantal providers zal je dus geen extra kosten krijgen als je je hele databundel hebt verbruikt. De providers zullen dan je downloadsnelheid verlagen naar 64 kb/s.

Internetsnelheid in het buitenland

Zowel binnen als buiten Europa is de internetsnelheid veel langzamer dan binnen Nederland. KPN en T-Mobile geven aan weinig invloed te hebben op de internetsnelheid in het buitenland. De afspraken die KPN maakt met buitenlandse providers zorgt niet voor een hogere internetsnelheid. KPN geeft aan dat ze niets kunnen garanderen over de kwaliteit van het netwerk in het buitenland. Echter geven KPN & T-Mobile wél aan in welke landen je 4G kan ontvangen. Tele2 geeft aan geen 4G in het buitenland aan te bieden. In het buitenland kun je sneller internet krijgen met een simkaart uit dat land.

Bellen en Internetten buiten de EU

Internet en bellen buiten de EU

Elke provider brengt andere kosten in rekening als je buiten de EU gebruik maakt van internetten en bellen. Deze kosten kunnen zeer hoog oplopen, na € 60,50 aan gebruikte MB’s binnen één maand wordt je internet automatisch geblokkeerd. Je moet de provider expliciet toestemming geven voor hogere internetkosten. Bekijk de zone indeling van je eigen provider om de bel- en internettarieven per land in te zien.

Bundels voor in het buitenland

De kosten van bellen & internet buiten de EU zijn fors hoger dan die van binnen de EU. Internet in Japan kost bij KPN bijvoorbeeld 2,50 per MB. Providers bieden ook kleine bel en internet bundels aan die gebruikt kunnen worden in een specifiek land. Hieronder is een overzicht welke landen een bundel aanbieden voor buiten de EU.

Sinds de komst van Roam Like At Home zijn providers minder buitenland bundels gaan aanbieden, twee jaar geleden bood Telfort nog wél een buitenland bundel aan. Het wordt aangeraden om buiten de EU een bundel aan te schaffen. Hoewel de buitenlandbundels weinig MBs bevatten is het hebben van internet geen overbodige luxe.

Voicemail in het buitenland

Veel mensen nemen een telefoongesprek niet op als ze op vakantie zijn in het buitenland. Dit doet men omdat ze bang zijn dat er veel kosten in rekening gebracht. Neem je de telefoon niet op, dan kan de beller een voicemail bericht inspreken. Bij Tele2, Youfone & Ben kost dit ook geld. De kosten die in rekening gebracht worden zijn de kosten die je per minuut moet betalen om te bellen naar dat land. Andere providers brengen geen kosten in rekening.

Hoge facturen voorkomen:

In het buitenland kun je altijd gratis gebruik maken van Wifi als dit aanwezig is. Je kunt gebruik maken van Wifi zelfs als je je mobiele dataverkeer (internet) uitzet. Je kunt buitenland de EU het beste internet & voicemail uitzetten. Maak buiten de EU gebruik van Wifi voor internet. Binnen de EU zijn de kosten gelijk aan de kosten in Nederland. Daarnaast is het ook mogelijk om over internet te bellen, Whatsapp biedt bijvoorbeeld deze mogelijkheid. Let op dat het alleen gratis is als je verbonden bent met een Wifi netwerk.