Mogelijkheden van 4G internet bij mobiele providers

Mobiele providers met 4G internetDriekwart van alle mobiele providers bieden momenteel 4G internet aan. De mobiele provider Youfone biedt vanaf heden ook 4G internet aan.

Mogelijkheden met 4G internet

Een groot deel van de mobiele providers verkoopt mobiele abonnementen met 4G internet. KPN heeft momenteel het snelste 4G internet van alle mobiele providers. Met een downloadsnelheid van 225 Mbit/s is 75 Mbit meer als T-Mobile die daarna de snelste downloadsnelheid heeft. In het afgelopen jaar is het aantal mobiele providers die 4G internet aanbieden verdubbeld.

Het consumenten gedrag met mobiel internet is ook aan het veranderen. Mobiel internet wordt vaker gebruikt om grote bestanden te downloaden en te delen zoals films en muziek. Hieronder is een overzicht met de mogelijkheden van 4G internet.

Email Muziek Korte film DVD
Email Muziek Korte film DVD
Grootte 10 KB 4 MB 70 MB 700 MB
25 Mbit/s < 1 s 3 s 25 s 4 min
50 Mbit/s < 1 s 1,5 s 13 s 2 min
150 Mbit/s < 1 s < 1 s 4 s 38 s
225 Mbit/s < 1 s < 1 s 3 s 25 s

Mobiele telefoons krijgen grotere en betere kwaliteit schermen. Hierdoor is een film kijken in de trein op een mobiele telefoon aangenamer.

Mobiele providers met 4G internet

Momenteel bieden 8 van de 12 mobiele providers 4G internet aan. Daarnaast zijn Tele2 en Ziggo van plan in de nabije toekomst ook 4G internet aan te bieden. In januari 2014 boden 3 van de 12 mobiele providers aan. Hieronder is een totaal overzicht van de mobiele providers die 4G internet aanbieden met daarbij de internetsnelheid.

4G snelheid Extra kosten voor 4G internet
225 Mbit/s Gratis
150 Mbit/s Gratis
120 Mbit/s Gratis
75 Mbit/s Gratis
50 Mbit/s € 5,- per maand
25 Mbit/s € 5,- per maand
25 Mbit/s Gratis
20 Mbit/s € 5,- per maand

KPN, Vodafone en T-Mobile bieden altijd 4G internet aan de consument als dit mogelijk is. Enkele van de mobiele providers die 4G internet gratis aanbieden doen dit enkel bij de grote databundels. Daarnaast is het tegen betaling niet altijd mogelijk om 4G internet af te nemen, dit komt omdat de databundel dan niet groot genoeg is. Door de hoge downloadsnelheid wordt de databundel met 4G internet snel verbruikt

Virtuele providers en 4G internet

Sinds januari 2014 zijn meer mobiele providers 4G internet gaan aanbieden. Nederland heeft drie grote netwerk beheerders: KPN, T-Mobile en Vodafone. Deze mobiele providers waren de eerste die 4G internet aanboden. De maximale snelheid in januari 2014 was 50 Mbit/s. Virtuele providers zijn dochterbedrijven van de netwerkbeheerders.

Momenteel zijn er in Nederland 9 grote dochterbedrijven, dit zijn: Youfone, Simyo, Hollandsnieuwe, Robinmobile, Ben, Telfort, Tele2, Hi en Ziggo. Van deze dochterbedrijven bieden er vijf 4G internet aan, de snelheid varieert tussen de 20 Mbit/s en de 150 Mbit/s. Enkel Vodafone heeft geen dochterbedrijf die 4G internet aanbiedt.

De toekomst van 4G internet bij mobiele providers

KPN is de enige mobiele provider die op dit moment 4G+ internet aanbiedt. 4G+ internet is een nieuwe techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van meerdere 4G signalen. Door deze te combineren kan de snelheid verdriedubbelt worden.

Niet alle mobiele telefoons kunnen deze techniek echter benutten. Daarom is het verstandig om de ontwikkelaar te raadplegen, vaak staat een logo van 4G+ internet of LTE advanced vermeld bij de telefoon. De iPhone 6+ kan geen gebruik maken van 4G+ internet in Nederland. LTE Advanced is hetzelfde als 4G+ internet.

Met 4G+ internet kan men in hoge kwaliteit video bellen. Daarnaast kunnen video’s in 1080p direct worden afgespeeld zonder een vorm van laadtijd.

Kevin Mol

UX-Designer Kevin Mol
Kevin Mol werkt al ruim 5 jaar bij bestemobieleproviders.nl. Sinds dag 1 is hij bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de website. Hij wil weten waar bezoekers echt naar opzoek zijn & hoe je de bezoekers het beste kunt helpen om de beste provider te vinden
Lees meer over

Andere bezoekers bekeken ook:

21 juni 2021
Mobiele providers overtreden regels over de internetsnelheid
Tijdens het afsluiten van een abonnement zie je vaak een 4G of 5G downloadsnelheid...
Lees het volledige artikel
14 januari 2021
Tele2 biedt 5G aan!
Tele2 biedt per vandaag 14 januari 2021 5G internet aan! Tele2 is hiermee de vierde...
Lees het volledige artikel

Meer over: