4G internet is overal beschikbaar

Het is al een tijdje mogelijk om bij iedere mobiele provider een 4G abonnement af te sluiten. 4G internet is veel sneller dan 3G internet. Momenteel heeft T-Mobile het snelste 4G netwerk van Nederland, met een maximumsnelheid tot 300 Mbit/s.

Wat is 4G?

Anno 2018 bieden alle Nederlandse providers 4G internet aan. 4G is een afkorting van ‘4th generation’ (vierde generatie) waarmee de vierde generatie mobiele telecommunicatie wordt aangeduid. 4G is de opvolger van 3G internet. Ten opzichte van zijn voorganger biedt 4G een aantal voordelen, waaronder: betere dekking, een hogere internetsnelheid en beter bereik in dichtbevolkte gebieden. Daarnaast bestaat er een uitbreiding op het 4G netwerk in de vorm van 4G+. Deze vorm van 4G internet ondersteund de allerhoogste datasnelheden.

Het verschil tussen 3G en 4G internet

3G is de derde generatie mobiele telecommunicatie en is de voorloper van 4G. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de snelheid. De internetsnelheid van 3G is gemiddeld 14,4 Mbit/s. De internetsnelheid van 4G ligt tussen de 75 en 300 Mbit/s en is daarmee 5 tot 20 keer zo snel als 3G. Waar er in het verleden nog kon worden gekozen tussen een 3G of 4G verbinding wordt 4G tegenwoordig standaard door alle mobiele providers aangeboden.

Snelheid van 4G internet

De maximaal haalbare internetsnelheid is afhankelijk van een aantal factoren waaronder: de afstand tot de zendmast, binnenshuis of buitenshuis gebruik en de drukte op het netwerk. De bovenstaande snelheidsverschillen tussen 3G en 4G zijn natuurlijk indrukwekkend maar, wat betekend dit in de praktijk? Onderstaande tabel laat een vergelijking zien tussen de snelheid van 3G, 4G en 4G+ internet bij praktische toepassingen.

Muziek streamen* HD video streamen* App van 30 MB downloaden
3G (14.4 Mbit/s) 1 seconde 1 minuut 17 seconden
4G (150 Mbit/s) Minder dan 1 seconde 1 seconde 1 seconde
4G+ (225 Mbit/s) Minder dan 1 seconde Minder dan 1 seconde Minder dan 1 seconde

* Het inladen van één muziekbestand ter grootte van 4 MB
** Het inladen van de eerste 100 MB van één HD videobestand

Bij het streamen van HD video over een 3G verbinding moet het beeldmateriaal nog worden geladen (bufferen) dit neemt ongeveer 1 minuut in beslag. Bij het streamen van HD video over een 4G verbinding is de buffertijd slechts 1 seconde. Ook het downloaden van een app gaat vele malen sneller: 1 seconde op 4G tegenover 17 seconden op 3G. Bovenstaande vergelijking is gebaseerd op een gemiddelde 4G snelheid van 150 Mbit/s en een gemiddelde 4G+ snelheid van 225 Mbit/s. Niet iedere provider biedt dezelfde 4G snelheid aan. Raadpleeg onderstaand overzicht voor de 4G snelheid van Nederlandse providers.

4G dataverbruik, feiten en fictie

4G internet verbruikt meer data dan 3G internet. Dit heeft onder andere te maken met de manier waarop een website of app wordt ingeladen en de snelheid van 4G internet.

Waarom verbruikt 4G internet meer data dan 3G internet?

  • Veel websites en apps kunnen de internetsnelheid van een gebruiker uitlezen. Op basis van deze snelheid bepaald de app vervolgens of er een plaatje of video van hogere kwaliteit wordt voorgeschoteld. Die extra kwaliteit kost meer data.

Je surft sneller met een 4G databundel

  • Met een 4G verbinding behoren laadtijden op websites tot het verleden. Een website wordt doorgaans direct getoond. Met een 3G verbinding kost het laden van een website al snel een paar seconden. In hetzelfde tijdsbestek kan je met 4G internet dus meer websites bezoeken.

4G internet is duurder dan 3G internet

  • Tot voor kort bracht een deel van de providers extra kosten in rekening als er voor 4G internet werd gekozen. Tegenwoordig bieden negen van de tien providers 4G internet aan als gratis dienst. Alleen mobiele provider Ben brengt nog extra kosten in rekening voor 4G internet.

    Omdat het dataverbruik met 4G internet hoger ligt dan bij 3G internet heb je wel een grotere databundel nodig. Uiteraard is een grotere databundel duurder dan een kleine bundel. Gelukkig zijn providers sinds de komst van 4G internet steeds grotere databundels gaan aanbieden tegen voordeligere prijzen. Het gemiddelde dataverbruik ligt in Nederland tussen de 1 en 2 GB per maand.

4G frequenties

Frequenties voor het mobiele spectrum worden in blokken geveild door de Nederlandse overheid. In Nederland wordt 4G momenteel aangeboden op de volgende vier frequentieblokken:
Provider 4G frequentie(s)
KPN 800 Mhz / 1800Mhz / 2600 Mhz
Vodafone 800 Mhz / 1800 Mhz / 2600 Mhz
T-Mobile 900 Mhz / 1800 Mhz / 2100 Mhz
Tele2 800 Mhz / 2600 Mhz

Alle andere providers maken gebruik van de frequenties van bovenstaande hoofdproviders. Over het algemeen geldt: hoe lager de frequentie hoe beter de dekking door muren heen dringt. Lagere frequenties kenmerken zich door een betere bereikbaarheid. De hogere frequenties zijn echter weer beter geschikt om in te zetten in drukke gebieden. Ook zijn er met hogere frequenties hogere downloadsnelheden beschikbaar.

Toekomst van 4G

4G+ is een uitbreiding op het 4G netwerk, waarbij je nog sneller gebruik kunt maken van mobiel internet. Door frequenties te stapelen wordt de maximale 4G snelheid verhoogd. In het algemeen geldt: hoe meer frequenties hoe hoger de maximaal haalbare snelheid van het netwerk. In de praktijk maakt iedere provider al gebruik van 4G+, maar het aantal gebruikte frequenties verschilt tussen providers. T-Mobile is op het moment de eerste provider die delen van haar 3G frequenties opoffert om deze vervolgens in te zetten voor haar 4G netwerk. Dankzij deze stap heeft de provider momenteel het snelste 4G netwerk van Nederland. Ook andere providers onderzoeken de mogelijkheden om 3G frequenties in te zetten voor het 4G netwerk. Maar er zijn nog geen details en eventuele data voor een uitrol bekend.

Ronald van Rooijen

 Ronald van Rooijen
Ronald van Rooijen heeft al ruim tien jaar ervaring in de telecom. Hij weet alles over telefoons & providers. Ronald heeft interesse in de nieuwste technieken en voorziet consumenten van advies om de best passende provider te vinden.
Lees meer over

Andere bezoekers bekeken ook:

21 juni 2021
Mobiele providers overtreden regels over de internetsnelheid
Tijdens het afsluiten van een abonnement zie je vaak een 4G of 5G downloadsnelheid...
Lees het volledige artikel
2 februari 2021
Hollandsnieuwe: Sneller 4G & Maandelijks opzegbaar
Sinds vandaag 2 februari 2021 biedt Hollandsnieuwe maandelijks opzegbare...
Lees het volledige artikel

Meer over: