Netwerk van alle mobiele providers

In Nederland heb je momenteel 4 netwerkbeheerders, drie van deze netwerkbeheerders verhuren hun eigen netwerk. Alle andere mobiele providers vallen onder het netwerk van één van deze hoofdproviders. hieronder is een overzicht van de netwerken van de mobiele providers, en de mobiele providers die een netwerk huren.

Beste netwerk
Zeer stabiel
Hoogste snelheid
Onbeperkt internet
Veel 4G+ locaties
Overal internet

Bekijk meer informatie over:

Verschillen tussen de netwerken

Hoewel alle netwerkbeheerders (KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2) 4G aanbieden zitten er kleine verschillen in de netwerken. Deze kleine verschillen zorgen voor sommige gebruikers voor grote effecten. Over het algemeen biedt KPN het beste netwerk. KPN focust momenteel op het bieden van 4G dekking in dunbevolkte gebieden.

Vodafone probeert als eerste mobiele provider een landelijk dekkend 4G+ netwerk uit te rollen. Momenteel biedt Vodafone in een groot aantal steden 4G+ aan. Dit zijn er veel meer dan bij KPN. Tele2, T-Mobile en KPN bieden vooral in de grote steden 4G+ aan.

T-Mobile en Tele2 zijn de laatste twee providers die hun netwerk landelijk dekkend hebben gemaakt. Dit komt doordat KPN en Vodafone gebruik maakten van een lage frequentie voor het opzetten van hun 4G netwerk. Een lage frequentie heeft een groter bereik.

4G frequenties van mobiele providers

Om gebruik te kunnen maken van 4G internet moet de data vanaf je mobiele telefoon worden verzonden naar de zendmast. Hiervoor worden speciale frequenties gebruikt. Deze frequenties zijn aangewezen door de Nederlandse overheid om gebruikt te worden voor 4G. De frequenties die gebruikt kunnen worden voor 4G zijn 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz. Op dit moment wordt de 900 MHz frequentie alleen door T-Mobile gebruikt voor 4G.

Provider3G frequentie(s)4G frequentie(s)
KPN900 MHz / 2100 MHz800 MHz / 1800MHz / 2600 MHz
Vodafone900 MHz / 2100 MHz800 MHz / 1800 MHz / 2600 MHz
T-Mobile900 MHz / 2100 MHz900 MHz / 1800 MHz / 2100 MHz / 2600 MHz
Tele2800 MHz / 2600 MHz

Een lage frequentie biedt meestal een groter bereik, doordat KPN en Vodafone gebruik hebben gemaakt van een lage frequentie konden ze sneller een volledige dekking realiseren in Nederland. Daarnaast hebben deze providers ook zendmasten aan elkaar gekoppeld, T-Mobile en Tele2 doen dit niet. T-Mobile en Tele2 sluiten alle zendmasten aan op een glasvezel punt. Hierdoor heb je bij T-Mobile en Tele2 minder last van een hoge ping.

Het voordeel van een hoge frequentie is dat hiermee meer mensen dekking kunnen krijgen op een klein oppervlak. De hoge 4G frequenties zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld op een heel druk festival kunt beschikken over 4G internet.

Verschil tussen een dochter provider en MVNO

Verschil tussen dochter provider en MVNOIn Nederland zijn er momenteel maar 4 netwerkbeheerders, hiervan verhuren er drie hun eigen netwerk. Dit zijn KPN, Vodafone en T-Mobile. Andere providers huren het netwerk van één van de netwerkbeheerders, als een provider het netwerk huurt is het een MVNO. Dit staat voor Mobile Virtual Network Operator, wat betekent dat een provider die het netwerk huurt onder zijn eigen naam gebruik maakt van het gehuurde netwerk.

Een dochter provider is onderdeel van een netwerkbeheerder. Hollandsnieuwe is bijvoorbeeld een dochter provider van Vodafone. Deze provider heeft een andere focus dan Vodafone. Hollandsnieuwe biedt consumenten bijvoorbeeld de mogelijkheid om data en minuten mee uit dezelfde bundel te gebruiken. Verder is Hollandsnieuwe goedkoper dan Vodafone maar bieden ze een lagere internetsnelheid. Een dochter provider is dus altijd een MVNO terwijl een MVNO niet een dochter provider hoeft te zijn.

Mobiele providers die zelfstandig opereren

Op dit moment zijn enkel Youfone, Simpel en Tele2 zelfstandige providers die een netwerk huren. Dit zal echter niet veel langer zo blijven. Simpel was voorheen een dochter van T-Mobile, momenteel is Simpel echter een zelfstandige provider die het netwerk huurt van T-Mobile. Tele2 maakt voor 3G gebruik van het T-Mobile netwerk maar heeft voor 4G een eigen netwerk aangelegd.

Voordelen en nadelen van een MVNO

Voordelen

  • Vaak goedkoper
  • Zelf samenstellen van abonnementen

Nadelen

  • Vaak niet de nieuwste technologie
  • Minder goede klantenservice

Een abonnement afsluiten bij een MVNO heeft een aantal voor- en nadelen. Een groot voordeel is dat een MVNO vaak goedkoper is dan de hoofdprovider. Dit is te zien bij KPN en Simyo, KPN is duurder dan Simyo. Het nadeel is dat je bij een MVNO niet altijd profiteert van de nieuwste ontwikkelingen. Dit is bijvoorbeeld te zien bij T-Mobile en Simpel. T-Mobile biedt een hoge 4G snelheid aan terwijl Simpel nog geen 4G aanbiedt. Een ander voordeel van een MVNO op dit moment is dat ze vaak abonnementen aanbieden die je zelf kunt samenstellen. Hierdoor kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een grote belbundel en een kleine databundel. Bij de meeste hoofdproviders kan je niet apart de belbundel en databundel kiezen, je kiest dan een bepaald abonnement waar een specifieke belbundel en databundel bij horen.

Eigen netwerk opzetten is onmogelijk

Het opzetten van een eigen netwerk is voor een MNVO momenteel onmogelijk, er moeten veel vergunningen worden aangevraagd om het netwerk op te zetten. Daarnaast moet een provider ook een frequentieblok kopen voordat ze dit mogen gebruiken. Enkel de overheid kan de frequentie blokken uitgeven. Dit heeft de overheid voor het huidige 3G/4G netwerk in 2012 gedaan bij een veiling, als een MNVO een eigen netwerk wil opzetten moet de provider wachten op een nieuwe veiling voordat ze een frequentieblok kunnen aanschaffen.

Toekomst van het 4G netwerk

Het is ook mogelijk om verschillende frequenties te combineren, dit noemen de providers vaak 4G+ of LTE Advanced. Als er twee of drie frequenties worden gebruikt is de maximaal haalbare downloadsnelheid hoger. Momenteel kunnen de meeste telefoons maximaal 3 frequenties tegelijk combineren. Bij alle netwerken kun je 4G+ ontvangen maar neit alle telefoonproviders bieden dit aan.