Telefoon providers ronden af naar hele minuten

Telefoon providers ronden afNederlanders houden bij het kiezen van hun telefoon provider geen rekening met het afrekenen per belminuut of -seconden. Als hier rekening mee wordt gehouden is Ziggo de goedkoopste telefoon provider.

Telefoon providers en virtuele providers

In Nederland zijn drie telefoon providers die het netwerk beheren. Deze telefoon providers zijn: KPN, T-mobile en Vodafone. Deze hoofdproviders hebben dochter ondernemingen die gebruik maken van het netwerk. De dochterbedrijven hebben zelf vaak niks met de netwerkbeheerder te maken. Momenteel bestaan twee verschillende soorten telefoon providers. Dit zijn de normale providers (de fysieke providers) en de virtuele providers. De “fysieke” providers hebben winkels in grote steden staan. De virtuele providers hebben dit niet waardoor er geen extra kosten in de prijs zijn meegerekend.

Soorten abonnementen van telefoon providers

Telefoon providers hebben verschillende soorten abonnementen. Dit zijn telefoon abonnementen met telefoon en abonnementen zonder telefoon. Abonnementen zonder telefoon worden sim only abonnementen genoemd. Sim only abonnementen bij telefoon providers zijn goedkoper dan abonnementen met een telefoon. Dit is omdat de telefoon niet afbetaald wordt tijdens het contract. Virtuele telefoon providers bieden vaak alleen sim only abonnementen aan. Simyo en Youfone zijn hier voorbeelden van.

Ieder abonnement gebruikt een belbundel. In de belbundel zitten het aantal minuten wat ingekocht is bij de telefoon provider. Zodra meer verbruikt wordt krijgt men een afrekening aan het eind van de maand. Dit bedrag kan snel oplopen omdat het “buiten bundel” bellen veel kost per minuut. Dit verschilt per telefoon provider, echter is dit gemiddeld 0,30 euro per minuut.

telefoon providers ronden gesprekken af

Telefoon providers die afronden

Telefoon providers verschillen echter in het verrekenen van deze belbundels. Youfone rond de bel tijd altijd naar hele minuten af. Dit betekend dat als 15 seconden is gebeld (bijvoorbeeld om te weten waar iemand staat) en voor een minuut gerekend is. Bij deze telefoon providers is de bundel feitelijk kleiner omdat in dit geval seconden worden “weg gegooid”.

Andere telefoon providers rekenen enkel per seconde. Deze providers ronden de eerste minuut wel altijd naar boven af, daarna wordt per seconde gerekend. Bij deze providers wordt de belbundel beter benut. Het afronden naar hele minuten gebeurt als volgende. Persoon A belt naar Persoon B, Het gesprek duurt 22 seconden. Hoewel dit gesprek maar 22 seconden duurt wordt voor één minuut van de bundel gehaald.

Provider Afronding naar minuten Afrekening in seconden (minimaal 1 minuut) Afrekening in seconden
Check
Check
Check
Check
Check
Check
Check
Check
Check
Check
Check
Check

Opmerkelijk is dat Ziggo de enige telefoon provider in de vergelijking is die altijd per seconden afrekent. Dit maakt de belbundel bij Ziggo groter dan bij Youfone omdat er niet wordt afgerond. Een klant met Ziggo mobiel kan dus alle 18.000 seconden bellen.

Extra kosten van telefoon providers

De meeste gekozen belbundel in Nederland is 300 minuten groot. De gemiddelde gespreksduur is 2 minuten en 20 seconden lang. Bij de telefoon providers die naar hele minuten afronden is dit dus 3 minuten. Hierdoor kunnen er bij deze providers 100 gesprekken van 2 minuten en 20 seconden plaatsvinden. Bij providers die in seconden afrekenen kunnen er 128 gesprekken van 2 minuten en 20 seconden plaatsvinden. Hiermee kan er dus ruim een uur langer gebeld worden bij de providers die in seconden afrekenen.

Stel er wordt 60 minuten buiten de bundel. Bellen buiten de bundel kost gemiddeld 30 eurocent per minuut. Hierdoor krijgt de consument dus een afrekening van 18 euro (60 min * € 0,30). Dit bedrag kan tevens snel oplopen naarmate er kortere gesprekken worden gevoerd.

De beste telefoon provider

Om de beste telefoon provider te bepalen is hieronder een overzicht gemaakt.

Plaats Provider Afrekening
1 Per seconden
2 Per seconden na 1 minuut
3 Per seconden na 1 minuut

Ziggo is de beste telefoon provider voor korte gesprekken. Ziggo verrekend alle gesprekken in secondes, hierdoor wordt de belbundel optimaal benut. KPN is op de tweede plaats geëindigd. De provider rekent het gesprek in seconden af zodra er een minuut is gebeld. Hi is op de derde plaats achter KPN geëindigd, KPN staat voor Hi omdat KPN een betere klantenservice biedt. Alle drie de telefoon providers zijn goede keuzes, Ziggo is het voordeligst in combinatie met een alles in 1 pakket. Ziggo klanten krijgen namelijk korting bij Ziggo mobiel.

De goedkoopste telefoon provider

Plaats Provider Aantal minuten Maandprijs
1 300 € 7,50*
2 450 € 10,-
3 500 € 13,-
*in combinatie met een alles in 1 pakket.

Zoals eerder vermeld kan met Ziggo mobiel ruim een uur meer worden gebeld. Toch is Ziggo alleen het voordeligst in combinatie met een alles in 1 pakket. Simyo en Youfone zijn voordeliger met een grotere bundel in vergelijking tot de andere telefoon providers. De grotere bundel zal de consument behoeden van het buiten de bundel bellen.

> Overzicht van de goedkoopste telefoon providers

Kevin Mol

UX-Designer Kevin Mol
Kevin Mol werkt al ruim 5 jaar bij bestemobieleproviders.nl. Sinds dag 1 is hij bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de website. Hij wil weten waar bezoekers echt naar opzoek zijn & hoe je de bezoekers het beste kunt helpen om de beste provider te vinden
Lees meer over

Andere bezoekers bekeken ook:

21 juni 2021
Mobiele providers overtreden regels over de internetsnelheid
Tijdens het afsluiten van een abonnement zie je vaak een 4G of 5G downloadsnelheid...
Lees het volledige artikel
18 december 2020
Wat is het beste netwerk? [Dec 2020 update]
Het eind van het jaar is altijd een goed moment om te reflecteren op de...
Lees het volledige artikel

Meer over: