KPN verhoogt mobiele internetsnelheid naar 500 Mbit/s

KPN combineert vier 4G frequenties om de maximale theoretische internetsnelheid te verhogen van 300 naar 500 Mbit/s. De nieuwe theoretische snelheid van KPN is alleen beschikbaar in de gebieden waar Four Carrier Aggregation beschikbaar is. Daarnaast heeft Hollandsnieuwe de snelheid naar 250 Mbit/s verhoogd. Als klant van beide telefoonproviders maak je hier automatisch gebruik van.

De nieuwe internetsnelheid van KPN

Met Four Carrier Aggregation, ofwel het combineren van vier 4G frequenties, wordt een flinke stap genomen naar sneller mobiel internet. KPN was al de provider met het snelste netwerk in 2019. Met dit nieuwe theoretische maximum is het wachten op reacties van andere mobiele providers. Dit is mogelijk gemaakt doordat KPN de 3G frequentie op de 2100 MHz band omgezet heeft naar een 4G frequentie. KPN had in februari 2018 al aangekondigd om hogere snelheden te realiseren door een extra 4G frequentie in gebruik te nemen. Dit is de provider langzaam aan het uitrollen.

Reactie van KPN woordvoerder

De nieuwe snelheid is tot op heden nog niet in heel Nederland beschikbaar. Een woordvoerder van KPN gaf ons hiervoor de volgende verklaring: “De nieuwe theoretische internetsnelheid van KPN is alleen beschikbaar in de gebieden waar Four Carrier Aggregation beschikbaar is. Dit is wel een groot deel van het netwerk. We zorgen ervoor dat de capaciteit goed is en dat doen we vooral op hotspots.”

KPN is wel bezig om met Four Carrier Aggregation een landelijke dekking te creëren: “Zo zijn we gestart met het op grotere schaal activeren van een vierde frequentieband (2100 MHz) voor 4G en stapelen we deze op de frequenties die we al gebruikten voor ons mobiele netwerk (800 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz). Deze stapeling van frequenties staat bekend als four-band carrier aggregation (4CA), en dankzij deze samenvoeging komt er meer capaciteit en hogere snelheden beschikbaar. De dekkingskaart van KPN zal hierdoor binnenkort een update krijgen.”

Internetsnelheid van de mobiele netwerken

500 Mbit/s
256 Mbit/s
250 Mbit/s
225 Mbit/s

Hollandsnieuwe verhoogt ook de downloadsnelheid op het 4G netwerk

Hollandsnieuwe heeft onlangs ook haar internetsnelheid verhoogd. Deze mobiele provider heeft de theoretische downloadsnelheid gelijk getrokken met moederbedrijf Vodafone. Ze gaan van 150 Mbit/s naar 250 Mbit/s. Bestaande en nieuwe klanten van Hollandsnieuwe & KPN maken direct gebruik van het snellere mobiele internet.

Marijn van den Bos

 Marijn van den Bos
Marijn van den Bos is de nieuwe content specialist van Compareweb. Hij heeft een passie voor technologie en de nieuwste ontwikkelingen. Marijn is veel bezig met design, content marketing en interactieve vormgeving.
Lees meer over

Andere bezoekers bekeken ook:

21 juni 2021
Mobiele providers overtreden regels over de internetsnelheid
Tijdens het afsluiten van een abonnement zie je vaak een 4G of 5G downloadsnelheid...
Lees het volledige artikel
2 februari 2021
Hollandsnieuwe: Sneller 4G & Maandelijks opzegbaar
Sinds vandaag 2 februari 2021 biedt Hollandsnieuwe maandelijks opzegbare...
Lees het volledige artikel

Meer over: