Het begin van onbeperkt mobiel internet binnen de EU

Mobiel internet in het buitenlandIn het verleden was mobiel internet altijd duur in het buitenland zonder een buitenland databundel. In 2016 is dit binnen de EU goedkoper geworden. Door de nieuwe regels van de Europese Unie zijn de kosten van dataverbruik in de EU gebonden aan een maximaal tarief van 6,05 cent per MB. Dit zorgt ervoor dat je binnen de EU kunt internetten alsof je thuis bent.

Let op, de informatie op deze pagina kan verouderd zijn. Er is een nieuwe pagina met up to date informatie over bellen & internetten in het buitenland geplaatst.

Goedkoop internet in het buitenland

Roam Like At Home (RLAT) is een plan van de Europese Unie om de hoge kosten van roaming binnen de EU aan banden te leggen. Uiteindelijk wil de EU dat geen extra kosten meer gerekend worden door providers voor het gebruiken van mobiel internet in de EU. De verbruikte MB’s zullen door dit plan uit je databundel worden gehaald. Vlak voor de zomer van 2016 is dit voor een groot gedeelte werkelijkheid geworden. De maximale kosten die providers nu nog mogen rekenen voor het gebruik van een MB binnen de EU is 5 cent exclusief btw. Dit komt neer op 6,05 cent inclusief btw. Je kunt nu zonder al te veel zorgen gebruik kan maken van mobiel internet in het buitenland.

Roamen in het buitenland

Push berichten ontvangen in het buitenlandAls je mobiele telefoon verbonden is met het internet controleert deze elke paar seconden of er nieuwe updates of berichten zijn. Als er nieuwe berichten zijn laat je telefoon dit vaak zien. Elke keer dat de telefoon zoekt naar nieuwe berichten en updates van applicaties kost dit data. In Nederland wordt dit uit je databundel gehaald en kost zeer weinig. Doordat je geen databundel hebt in het buitenland moet je wel betalen voor de verbruikte data.

Het kost mobiele providers vrij weinig om je verbruik in rekening te brengen. Als je in Griekenland op vakantie gaat worden de te hoge internetkosten verhaalt bij je eigen mobiele provider. Je eigen mobiele provider betaalt deze kosten maar verhaalt deze op jou. Hierdoor moet je alles zelf betalen en maakt de mobiele provider in Griekenland veel winst. De kosten voor mobiel internet in het buitenland zijn afhankelijk van waar je in de wereld bent, internetten buiten de EU is nog steeds heel duur. Daarnaast wordt je internet verbruik per dag afgerond. Als je 300 kb verbruikt moet je 1 MB betalen. Internet buiten de EU zal met de tijd ook goedkoper worden. Het is op dit moment lastig om afspraken met alle landen te maken om de tarieven van mobiel internet te verlagen.

Mobiele providers die internet aanbieden in de EU

Niet alle mobiele providers bieden een databundel aan waarbij je ook gratis kunt internetten in het buitenland. Eind 2016 boden KPN, Vodafone en T-Mobile een mobiel abonnement waarbij je, uit je databundel, kon internetten in de EU. Sinds 16 januari 2017 biedt T-Mobile een nieuw type abonnement aan. Dit abonnement is ‘T-Mobile Go’ bij dit abonnement kan je altijd gebruik maken van je databundel in de EU. Hieronder is een prijs overzicht van de verschillende EU bundels.

Bundel Prijs per maand
120 min bellen in de EU*
5 GB databundel in de EU
5€ 24,-
Onbeperkt bellen in de EU
5 GB databundel in de EU
5€ 30,-
Onbeperkt bellen in de EU
5 GB databundel in de EU
5€ 30,-

*T-Mobile biedt ook een abonnement aan waarbij je onbeperkt kan bellen en internetten in de EU voor 35 euro per maand.

Goedkoop bellen in het buitenland

Ook voor bellen betaal je binnen de EU nog maximaal 6,05 cent per minuut. Het maakt daarbij niet uit of je zelf belt of gebeld wordt. Dit tarief is geldig als je belt van Nederland naar Frankrijk, Frankrijk naar Nederland maar ook van Frankrijk naar Duitsland. T-Mobile is momenteel de enige mobiele provider waarbij je de eerste 120 minuten uit je belbundel kan gebruiken om te bellen binnen de EU. Dit geldt ook voor klanten met een onbeperkt bellen abonnement. De eerste 120 minuten komen uit je belbundel, daarna rekent T-Mobile een hoger tarief.

RLAT het nieuwe plan van de Europese Unie

De Europese Unie was van plan de hoge kosten van roaming eerder op te heffen. Hier waren de mobiele providers het niet mee eens. Het rekenen van hoge roamingskosten was een grote inkomstenbron. Een toerist moest bijvoorbeeld € 1,- per MB betalen terwijl de werkelijke service kosten van het mobiel internet vele male lager zijn. Het einde van de hoge roaming kosten binnen de EU is in zicht. Vanaf 15 juni 2017 (als alle plannen doorgaan) betaal je geen roamingkosten meer binnen de EU.

Het nieuwe plan van de Europese UnieHet nieuwe plan van de Europese Unie heet: RLAT. Het plan zal voor elke Europese burger gelden die binnen de EU gebruik maakt van mobiel internet. De data die je verbruikt zal net zoals nu binnen Nederland uit je databundel worden gehaald. Uiteraard zijn er uitzonderingen vermeldt in dit plan. Je verbruik moet binnen de fair use policy blijven. Je zal in 2017 foto’s kunnen delen op social media op vakantie, echter kan je niet oneindig veel gaan verbruiken. Hierdoor kan je niet een goedkoop mobiel abonnement bij een Franse mobiele provider afsluiten en in Nederland gebruiken. Daarom moet je nog steeds een goedkoop mobiel abonnement afsluiten bij een Nederlandse mobiele provider. Als een mobiele provider veel kosten maakt doordat toeristen veel gebruik maken van het roamen kan deze provider een vergoeding vragen. Volgens de Europese Unie zal dit echter alleen in uitzonderlijke gevallen zijn.

Zonder zorgen gebruik maken van mobiel internet

Op dit moment is het onbekend wat de fair use policy zal zijn. Een eerder voorstel, vanaf de mobiele providers van 5 MB per dag is afgekeurd. Het is bepaald dat de fair use policy wordt gebaseerd op het verbruik wanneer het RLAT plan in gaat. Het zal dus gebaseerd zijn op het gemiddelde verbruik in 2016. De gemiddelde databundel in 2016 is ongeveer 2 GB. Bij een databundel van 2 GB moet je gemiddeld 60 MB per dag verbruiken, bij een databundel van 4 GB is dat het dubbele. Dit is tenminste 1200% meer als het voorstel van de mobiele providers.

Roam Like At Home zal veel hoge telefoon rekeningen door het roamen binnen de EU besparen. Het plan heeft geen effect op de roaming kosten buiten de Europese Unie. Hierdoor is het raadzaam te kijken wat de mogelijkheden zijn voor bundels in het buitenland. Enkele mobiele providers bieden buitenland bundels aan waardoor je per dag een aantal MB kan gebruiken om je foto’s te uploaden.

Kevin Mol

UX-Designer Kevin Mol
Kevin Mol werkt al ruim 5 jaar bij bestemobieleproviders.nl. Sinds dag 1 is hij bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de website. Hij wil weten waar bezoekers echt naar opzoek zijn & hoe je de bezoekers het beste kunt helpen om de beste provider te vinden
Lees meer over

Andere bezoekers bekeken ook:

21 juni 2021
Mobiele providers overtreden regels over de internetsnelheid
Tijdens het afsluiten van een abonnement zie je vaak een 4G of 5G downloadsnelheid...
Lees het volledige artikel
18 december 2020
Wat is het beste netwerk? [Dec 2020 update]
Het eind van het jaar is altijd een goed moment om te reflecteren op de...
Lees het volledige artikel

Meer over: