De beste mobiele internet providers in het buitenland

Veel Nederlanders zetten mobiel internet uit in het buitenland om onnodige kosten te voorkomen. Zij maken gebruik van WiFi om in het buitenland te internetten. Roamen wordt steeds goedkoper waardoor internet in het buitenland toegankelijker is.

Let op, de informatie op deze pagina kan verouderd zijn. Er is een nieuwe pagina met up to date informatie over bellen & internetten in het buitenland geplaatst.

Mobiel internet

Door de sterke opkomst van smartphones in Nederland is het mobiel internet verbruik toegenomen. Voor het bekijken van webpagina’s of voor het streamen van muziek is een mobiele internet verbinding nodig. De internetverbinding kan via WiFi, 3G of 4G zijn. Mobiel internet via WiFi is mogelijk zonder een databundel. Bij mobiel internet via WiFi wordt gebruik gemaakt van een vaste internetverbinding. Telefoonproviders zoals Tele2, Telfort, KPN, Vodafone en Ziggo bieden ook vaste internetabonnementen aan.

Mobiel internet in Nederland

Mobiel internet via 3G of 4G heeft wel een databundel nodig. Zodra men geen databundel heeft aangeschaft kan mobiel internet zeer prijzig zijn. Het gebruik van mobiel internet buiten de databundel kan in Nederland meer dan 25 eurocent per MB kosten. Applicaties maken vaak gebruik van een internetverbinding op de telefoon. Applicaties die bij gebruik geen internet nodig hebben, kunnen alsnog bij een update je databundel verbruiken.

Altijd mobiel internet

Altijd mobiel internet

Tegenwoordig is het gebruik van internet op je mobiel heel normaal in Nederland. Door internet op je mobiel kunnen applicaties zoals whatsapp, facebook en instagram push berichten sturen. Elke paar minuten maakt de applicatie kort verbinding met het internet en controleert of nieuwe berichten zijn binnengekomen. De hoeveelheid aan MBs die de applicatie(s) verbruiken ligt aan de hoeveelheid informatie die ze terug krijgen van de server. Dit kan verschillen van 0,1 MB tot 1 MB per dag.

In Nederland komt het nog weinig voor dat extra kosten worden gerekend voor internet buiten de bundel. De meeste mobiele telefoonproviders bieden onbeperkt internet aan. Zodra de databundel is verbruikt zal de internetsnelheid worden gereduceerd naar 64 kb/s. Hierdoor kan de gebruiker blijven internetten maar met een minder snelle verbinding.

Snel mobiel internet via 4G

Momenteel zijn mobiele telefoonproviders het 4G netwerk aan het uitbreiden. Internet over 4G is veel sneller dan internet over het 3G netwerk. Momenteel zijn snelheden van 254 Mbit/s mogelijk op het 4G netwerk. Naast de snelheid heeft 4G internet een beter bereik. 3G internet heeft problemen in dichtbevolkte gebieden.

Kosten mobiel internet buiten de bundel binnen de EU

Gebruik maken van mobiel internet in het buitenland zonder een WiFi verbinding is altijd buiten de bundel. Sinds 30 april 2016 zijn de extra kosten van mobiel internet in de EU vastgesteld. Hieronder een overzicht van de huidige maximale roamingkosten:

Bellen Gebeld worden SMS Internet
6,05 ct per minuut 1,38 ct per minuut 2,42 ct per sms 6,05 ct per MB

Internetten in het buitenland is de afgelopen jaren flink goedkoper geworden. Dit wordt roaming like at home genoemd. Tegenwoordig kun je dataroaming binnen Europa gerust aan laten staan. Als dataroaming uitstaat kan nog wel gebruik gemaakt worden van mobiel internet via WiFi.

Mobiel internet in de EU uit je databundel

KPN, Vodafone en T-Mobile zijn momenteel de enige mobiele providers waarbij je uit je belbundel binnen de EU kunt bellen en uit je databundel binnen de EU kunt internetten. Momenteel bieden ook KPN en Vodafone een abonnement waarbij je in Amerika kan internetten en bellen uit je bundel, deze abonnementen kosten echter wel veel meer dan de reguliere abonnementen, respectievelijk 99 euro en 89 euro per maand. T-Mobile biedt momenteel de goedkoopste abonnementen waarbij je in de EU kunt bellen en internetten.

Bundel Prijs
120 min bellen in de EU*
5 GB databundel in de EU*
€ 24,-
Onbeperkt bellen in de EU
5 GB databundel in de EU
€ 30,-
Onbeperkt bellen in de EU
5 GB databundel in de EU
€ 30,-

*T-Mobile biedt ook een abonnement aan waarbij je onbeperkt kan bellen en internetten in de EU voor 35 euro per maand.

Mobiel internet buiten de EU

Mobiel internet buiten de EU is veel duurder dan binnen de EU. De kosten hiervan verschillen per provider en per land. De kosten van roaming buiten de EU kunnen oplopen tot wel 15 euro per MB. Buiten Europa is het meestal verstandig dataroaming uit te schakelen. Sommige mobiele providers verkopen bundels voor mobiel internet in het buitenland. Bij andere mobiele providers zit mobiel internet in het buitenland al in de normale bundel. In de meeste gevallen gelden die bundels alleen voor binnen de EU. Als je telefoonprovider geen bundel aanbiedt voor mobiel internet buiten de EU kun je het beste gebruik maken van een WiFi hotspot. De volgende mobiele providers bieden internetbundels aan voor buiten de EU:

Provider Bundel

Bij Tele2 kun je voor ieder land een aparte buitenlandbundel nemen, het tarief is voor ieder land anders. Vodafone biedt voordeellanden aan waarin internet uit de normale bundel gaat. Bij KPN zijn bundels verkrijgbaar waarbij het niet uit maakt in welk land je verblijft, het tarief per MB blijft met maximaal € 1,20 per MB gelijk. Met een deel van de bundel bij T-mobile kun je internetten en bellen binnen de EU. Verder biedt T-mobile de Altijd Wereld Internet bundel aan waarmee je altijd en overal kunt internetten. Zij zijn hiermee de enige mobiele provider.

Telefoonproviders behoeden consumenten

Telefoonproviders in Nederland zijn verplicht de mobiele internet verbinding te blokkeren zodra de consument meer dan € 62,- per maand verbruikt. Door deze verplichting zullen onoplettende consumenten geen rekening van € 1000,- krijgen tijdens de vakantie. Consumenten die willen internetten kunnen gebruik maken van speciale bundels bij de mobiele telefoonproviders.

Onbeperkt mobiel internet in het buitenland

Hoewel Tele2 en Vodafone uitstekende bundels bieden voor het buitenland is T-mobile de beste provider voor onbeperkt mobiel internet. T-mobile is niet de beste provider op alle gebieden. Consumenten die een internet abonnement bij T-mobile afsluiten kunnen onbeperkt internetten overal ter wereld.