De beste mobiele provider voor klein gebruik

Uit onderzoek van ACM Telecommonitor blijkt dat het verbruik van mobiele data de laatste jaren aan het groeien is. Telecomaanbieders spelen hierop in door veel aandacht te trekken met grote bundels. Maar welke provider biedt eigenlijk het beste abonnement voor de kleinverbruikers?

We verbruiken steeds meer

De nieuwe smartphones bieden steeds meer mogelijkheden op het gebied van internet waar consumenten graag gebruik van maken. Zo maken we steeds meer gebruik van streamingdiensten zoals Spotify en Netflix, en kijken we niet meer alleen filmpjes op Youtube als we verbinding hebben met WiFi. Dit zal er mede voor hebben gezorgd dat het gemiddeld mobiele data verbruik in 2018 volgens ACM is gestegen naar 2 GB per maand. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat het aantal belminuten en sms’jes overigens niet is meegegroeid maar iets is gezakt.

Wat is er te bieden voor kleinverbruikers?

Er wordt veel aandacht geschonken aan de grootgebruikers. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van de unlimited bundels. Maar aan de kleinverbruikers wordt in eerste instantie minder aandacht geschonken in reclame-uitingen. Wij hebben gekeken wat de providers kunnen bieden voor de kleinverbruikers die weinig belminuten, sms’jes en MB’s verbruiken. Hierbij hebben we ons gefocust op sim only abonnementen.

Het onderscheid tussen de providers voor kleinverbruikers

Ondanks dat iedere provider een bundel met minuten, sms’jes en MB’s aanbiedt, zijn er toch verschillen. Zo hebben bepaalde providers iets extra’s te bieden wat ze onderscheid. Zo maakt HollandsNieuwe geen onderscheid tussen minuten, sms’jes en MB’s, maar heb je alles in één bundel. Je kiest dan bijvoorbeeld voor 2000 MB’s, minuten of sms’jes. Handig als je bijvoorbeeld de ene maand vooral wil internetten en de andere maand voornamelijk wilt bellen.

Internetsnelheid

Internetsnelheid

Naast de dekking van het betreffende netwerk, kan ook internetsnelheid een belangrijk criterium zijn. Waar de meeste providers 4G als standaard internet snelheid aanbieden, biedt Ben de mogelijkheid te kiezen voor 3G tegen een lagere prijs t.o.v. 4G. Met name voor kleinverbruikers kan dit interessant zijn, aangezien zij relatief weinig internetten. Bovendien komt een hoge internetsnelheid vooral goed van pas bij het streamen van video’s. Voor kleinverbruikers is de internetsnelheid minder belangrijk. Een 3G-abonnement bij Ben kan hierdoor voordelig zijn.

combi-voordeel

Combi-voordeel

Iets anders om op te letten tijdens het vergelijken is het combi-voordeel dat veel providers aanbieden. Zo kun je bij zowel T-Mobile, KPN als Vodafone korting krijgen op je mobiele abonnement als je ook je vaste abonnementen bij die betreffende provider hebt lopen. Daarnaast kan dit eventuele kortingen of extra’s opleveren voor je vaste abonnementen. Denk hierbij aan een gratis zenderpakket voor TV. Het kan dus niet alleen handig zijn om al je abonnementen bij dezelfde provider te hebben lopen, maar het kan ook voordelig uitpakken.

combi-voordeel

Looptijd van het contract

Tot slot is de looptijd van het contract relevant voor de keuze die je maakt. Over het algemeen is een 1-jarig of 2-jarig contract gebruikelijk, waarvan een 2-jarig contract op maandbasis logischerwijs goedkoper is. Maar wil je om welke reden dan ook flexibel willen blijven en je abonnement iedere maand stop willen zetten? Dan bieden Ben, Youfone, Simyo en Tele2 je die vrijheid. Het maandbedrag hiervan ligt over het algemeen ook weer net iets hoger dan 1- en 2-jarige abonnementen.

Welk abonnement is het voordeligst voor kleinverbruikers?

Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van welke provider het voordeligst is voor kleinverbruikers. Het gaat hier om sim-only abonnementen. We gaan hier uit van 100 minuten/smsjes en 1 GB per maand op basis van een 2-jarig abonnement.

Belminuten Databundel Maandprijs
150 1 GB € 6,- Bestellen
150 2 GB € 6,50 Bestellen
200 2 GB € 7,- Bestellen

Beste provider voor kleinverbruik

Op basis van prijs komt op het moment van schrijven Simpel als voordeligst uit de test. Dit is wat wij dan ook zouden adviseren. Je betaalt het laagst aantal maandelijkse kosten, terwijl je zelfs 500 sms’jes krijgt. Daarnaast maak je gebruik van het T-Mobile netwerk en kun je gratis gebruik maken van snel 4G-internet. Mocht je twijfelen of je aan 100 minuten/sms’jes en 1 GB genoeg hebt? Dan biedt HollandsNieuwe voor € 2,- per maand meer ruimte.

Maar zoals beschreven, zijn er meerdere factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een abonnement. Misschien krijg je wel een gratis TV zenderpakket bij je Ziggo-abonnement, waardoor een combi-deal met Vodafone voor jou aantrekkelijker is. Kortom, welke mobiele provider het best is voor kleinverbruikers, hangt van meerdere factoren af die per persoon verschillen.

Ronald van Rooijen

 Ronald van Rooijen
Ronald van Rooijen heeft al ruim tien jaar ervaring in de telecom. Hij weet alles over telefoons & providers. Ronald heeft interesse in de nieuwste technieken en voorziet consumenten van advies om de best passende provider te vinden.
Lees meer over

Andere bezoekers bekeken ook:

21 juni 2021
Mobiele providers overtreden regels over de internetsnelheid
Tijdens het afsluiten van een abonnement zie je vaak een 4G of 5G downloadsnelheid...
Lees het volledige artikel
6 oktober 2020
Simyo goedkoopste eSim provider
Heb je een telefoon met eSim of wil je een telefoon met eSim kopen? Bij Simyo heb je...
Lees het volledige artikel

Meer over: