Trends & Ontwikkelingen

De ontwikkelingen in de technologie voor mobiele providers volgen elkaar snel op. Dit jaar is daar geen uitzondering op. 2019 is het meest innovatieve jaar in alle zeven jaren van het onderzoek naar de beste mobiele provider. De hoeveelheid aan ontwikkelingen bij providers is bijna niet meer te overzien. Er zijn enorm veel nieuwe technologieën waar mobiele providers mee bezig zijn en daarnaast zijn meerdere fusies tussen telefoonproviders aan de gang.

De komst van 5G internet voor mobiel

Een van deze nieuwe ontwikkelingen is de komst van 5G internet voor mobiel. Op meerdere plekken in het land wordt door alle netwerken getest met 5G internet. Landelijk 5G internet is nog niet mogelijk omdat de 5G frequenties nog niet geveild zijn. Dit is wachten tot de 3,5 GHz-band geveild wordt. Deze die momenteel door de inlichtingendiensten gebruikt wordt om af te luisteren. Deze veiling wordt in 2020 verwacht. Na de veiling zullen snel landelijk dekkende 5G netwerken beschikbaar worden. Alle netwerken geven bij navraag aan dat ze snel een landelijke dekkend 5G netwerk zullen hebben na de veiling.

“Als VodafoneZiggo gaan we in 2019 door met 5G pilots (bijvoorbeeld 5Groningen), doch dit jaar is nog geen landelijk dekkend 5G netwerk mogelijk o.a. i.v.m. besluitvorming schotel ontvangers Burum en frequentieveilingen die nog moeten plaatsvinden. E.e.a. is mede in afwachting van de Nota Mobiele Communicatie die voor einde Q1 is toegezegd.”

– René Loman VodafoneZiggo

2G en 3G blijven voorlopig bestaan

Verschillende telefoonproviders hebben aangekondigd om met 2G of 3G te stoppen. Echter heeft nog geen provider aangegeven van plan te zijn om op korte termijn met beide technieken te stoppen. De technieken worden gebruikt als backup voor wanneer 4G geen bereik heeft. Providers stoppen met een van de twee technieken om de gebruikte frequenties vrij te maken voor 4G en 5G.

Recente fusies

Na de fusie van Vodafone en Ziggo in 2017 zijn eind 2018 Tele2 en T-Mobile gaan fuseren. Daarnaast heft moederprovider KPN haar dochter Telfort op waarbij KPN op den duur alle klanten overneemt van de oude telefoonprovider.

T-Mobile & Tele2 doen een aantal beloften voor na de fusie:

  1. Wij lanceren als eerste in 2020 landelijk 5G
  2. We helpen Nederland vooruit door de uitrol van glasvezel en met scherpe prijzen voor vast internet
  3. Wij blijven nog tenminste 3 jaar unlimited data voor maximaal € 25,- per maand aanbieden
  4. Wij bieden contractvrijheid
  5. Wij bieden landelijk snel vast internet van 100 Mbit/s.

De eerste belofte lijkt lastig waar te maken omdat alle netwerken aangeven snel met een landelijk dekkend 5G netwerk te komen na de veiling van de frequenties. Daarnaast is het onzeker of de frequentieveiling voor eind 2020 zal plaatsvinden. Wij zullen erop toezien dat deze beloftes nagekomen worden.

VoLTE & VoWifi

Met VoLTE is de geluidskwaliteit beter en duurt het verbinden met een andere telefoon korter. Met bellen over 2G of 3G duurt het verbinden ongeveer 4 tot 10 seconden terwijl met VoLTE & VoWifi de verbinding binnen één seconde tot stand komt. Met VoWifi bel je via een Wifi netwerk. Je gebruikt nog steeds belminuten maar gebruikt de Wifi verbinding als een versterker voor het signaal. VoWifi is niet bij alle providers beschikbaar en ook niet op alle telefoons. Voor het volledige overzicht van providers en telefoons kun je naar onze pagina over VoWifi. Daar kun je lezen over onze tests op VoWifi.

Abonnementen met onbeperkt internet

Mobiele providers zijn in 2019 grotere internetabonnementen gaan aanbieden. Daarbij zijn meer providers unlimited abonnementen gaan aanbieden. Dit zijn telefoonabonnementen met onbeperkt internet & bellen. Deze abonnementen zijn op moment van schrijven bij Lebara, Tele2 en T-Mobile verkrijgbaar. KPN is begin 2019 gekomen met een abonnement van 100 GB internet. De trend naar meer internet zien we terug in het verbruik van consumenten. Het gemiddeld internet verbruik is volgens de ACM gestegen van 1,1 GB begin 2017 naar 2,25 GB in Q2 2018. Recentere gegevens zijn helaas nog niet beschikbaar. De goedkoopste telefoonabonnementen met onbeperkt internet & bellen:

Belminuten Databundel Maandprijs
Onbeperkt Onbeperkt € 25,-
Onbeperkt Onbeperkt € 25,-
Onbeperkt Onbeperkt € 32,50

4G internet voor thuis

Netwerken T-Mobile en KPN bieden 4G internet voor thuis aan. Dit is een alternatief voor vast internet voor de buitengebieden. Deze netwerken willen zoveel mogelijk huishoudens en bedrijven de mogelijkheid geven om vast internet van hen te nemen. René Loman van VodafoneZiggo geeft aan dat hun vaste internet van Ziggo bijna landelijk dekkend is waardoor 4G voor thuis onnodig is.

“Met 4G voor thuis spelen wij in op een behoefte om snel internet te bieden op plekken waar vast internet niet voldoet. In 2018 hebben we Unlimited 4G voor thuis geïntroduceerd waarmee we een nog betere service aanbieden. Ons 4G-netwerk geeft gebruikers een zeer goede internetervaring en is daarmee een goed alternatief voor vast internet. Wij zien onze mobiele oplossing 4G voor thuis echt als alternatief als de vaste aansluiting niet voldoet. ”

– Joost Vente T-Mobile

Ontwikkelingen bij MVNO’s blijven achter

Mobiele providers die geen eigen netwerk hebben kunnen weinig invloed uitoefenen op welke technieken voor hen beschikbaar zijn. Ze zijn afhankelijk van het netwerk waar zij gebruik van maken. Echter constateren we dat deze telefoonproviders veelvuldig technieken die voor hen beschikbaar zijn niet activeren. Zo is Simyo de enige MVNO met VoWifi en zijn Youfone en Ben de enige MVNO’s met een fatsoenlijke internetsnelheid die dichtbij de capaciteit op het netwerk ligt. Verder zijn MVNO’s niet bezig met 4G voor thuis of andere interessante trends waar ze wel op in kunnen spelen. Doordat MVNO’s niet alles afnemen bij hun mobiele hoofdprovider zijn ze minder geld kwijt en kunnen ze meer op prijs concurreren dan de netwerken zelf.