Bellen via Wifi – Telefoons & Providers

Bellen via WifiBellen via Wifi is een nieuwe techniek die in opkomst is. Momenteel wordt dit aangeboden bij Vodafone, Tele2 en sinds kort bij KPN. Bij Vodafone is het op meer telefoons beschikbaar dan bij Tele2 en KPN. T-Mobile gaat binnenkort starten met bellen via Wifi aanbieden.

Wat is bellen via Wifi?

Wanneer je belt via Wifi wordt je nog steeds met je netwerk verbonden maar gaat dat via je lokale internet. De technische term voor bellen over Wifi is VoWifi (Voice over Wifi). Voor bellen via Wifi en bellen via 4G wordt dezelfde techniek toegepast waardoor ze dezelfde voordelen hebben.


Voordelen van bellen via Wifi en 4G:

  • De verbinding komt binnen één seconde tot stand
  • Beter bereik binnenshuis
  • Verbeterde geluidskwaliteit van telefoongesprekken

Bij traditioneel bellen (over 2G of 3G) duurt het tussen 4 en 10 seconden voordat de verbinding tot stand gekomen is. Dit is met bellen over 4G, ook wel Voice over LTE (VoLTE) genoemd en bellen over Wifi binnen 1 seconde. Zowel met VoWifi als VoLTE is de kwaliteit van het gesprek net wat beter dan traditioneel bellen. Je gesprekspartner klinkt helderder en achtergrondgeluiden worden beter weggefilterd. Wanneer je over Wifi belt worden de belminuten uit je bundel wel gebruikt.

Binnen een gebouw met dikke muren of op een afgelegen plek is het bereik soms minder goed via het normale netwerk van de provider. Wanneer je gebruik maakt van Wifi voor je verbinding heb je hier geen last meer van. Op het moment dat je geen Wifi verbinding meer hebt wordt je automatisch weer overgeschakeld naar het netwerk van de provider. Hoewel bellen over Wifi enkel voordelen met zich meebrengt zien wij het niet als genoeg reden om over te stappen naar een provider die dit aanbiedt. Hiervoor zijn de voordelen te klein.

Alle Samsung Galaxy S modellen boven S8 & S8+
Samsung Galaxy S7 en S7 Edge
Samsung Galaxy S6 en S6 Edge
Samsung Galaxy S5
Alle iPhones vanaf 6
iPhone 5S en 5C
Alle HTC telefoons
Alle Nokia telefoons
Alle Sony telefoons

Telefoons waarmee je over Wifi kunt bellen

Vodafone heeft een lijst opgesteld van telefoons waarmee bellen over Wifi beschikbaar is. Tele2 heeft een soortgelijke lijst van telefoons waarop bellen over Wifi beschikbaar is. Opvallend is dat Tele2 niet dezelfde telefoons beschikbaar heeft voor bellen over Wifi als Vodafone. Bij Vodafone kun je bijvoorbeeld wel met je Samsung Galaxy S6 over Wifi bellen maar bij Tele2 niet. Wanneer je over Wifi wilt bellen is het belangrijk om een telefoon te kopen die hier geschikt voor is bij jouw provider. Wij hebben de proef op de som genomen en getest of telefoons geschikt zijn voor bellen over Wifi. Dit blijkt niet altijd het geval te zijn.

Onze ervaring met bellen via Wifi

Een van onze medewerkers heeft een Samsung Galaxy A5 (2017) gekocht bij telefoonwereld.nl met als provider Tele2. Hij heeft de nieuwste software geïnstalleerd staan, Android 8.0 Oreo. Volgens de lijst van telefoons zou bellen via Wifi mogelijk moeten zijn. Echter is deze instelling niet aanwezig op de telefoon indien de aangegeven stappen gevolgd worden:

  • Ga naar de bel applicatie
  • Druk rechtsboven op menu
  • Druk op instellingen
  • Druk op bellen via Wifi

De klantenservice van Tele2 gaf aan dat dit aan Samsung ligt omdat de software dan niet goed meegeleverd is. Samsung gaf op haar beurt aan dat de telefoon bij de provider gekocht moet worden om deze optie in te kunnen stellen. Na onderzoek blijkt dat Samsung CSC (Country Specific Code) heeft en dat deze overeen moet komen tussen je telefoon en provider om bellen via Wifi mogelijk te maken. In Nederland zijn vier verschillende CSC softwares van Samsung beschikbaar, echter kun je ook CSC software uit een ander land op je telefoon hebben staan. Dit blijkt het geval te zijn bij onze medewerker, de CSC code komt uit Servië. Bij Samsung test je de CSC door *#1234# te bellen. Wanneer je niet over de juiste CSC software beschikt op je telefoon kun je deze downloaden maar dan vervalt de fabrieksgarantie van je telefoon. Wij hebben dit niet getest. Om zeker te zijn dat bellen via Wifi werkt moet je je telefoon bij je telefoonprovider kopen.

Het kwaliteitsverschil tussen bellen via Wifi en bellen via 3G is beperkt. In de praktijk merken wij geen verschil. De verbinding komt wel iets sneller tot stand. Het grootste voordeel van bellen via Wifi is een beter bereik binnenshuis wanneer je dat via het netwerk van je provider niet of verminderd hebt.
Telecomexpert Ronald van Rooijen

Update 24 september: De woordvoerder van Vodafone, Roos Chaudron, heeft bevestigd dat je enkel gebruik kan maken van bellen via Wifi als de telefoon daadwerkelijk bij Vodafone is aangeschaft. Hierdoor is het niet mogelijk een telefoon te gebruiken voor wifi bellen die aangeschaft is via een retailer zoals mobiel.nl.

Hoewel de woordvoerder van Tele2 nog niet gereageerd heeft op onze vraag verwachten wij dat dit ook het geval bij Tele2 is. Deze extra informatie geven Vodafone, KPN en Tele2 niet aan op de specifieke bellen via Wifi pagina’s.

Update 30 oktober: KPN is gestart met het aanbieden van bellen via Wifi. KPN is dit gefaseerd aan het uitrollen en is gestart met Samsung telefoons. Begin november zullen iPhones vanaf 6 worden toegevoegd.

Update 26 februari 2021: Beschikbare telefoons toegevoegd.