Beste mobiele provider van 2019

Na uitgebreid onderzoek wordt dit jaar voor de zevende keer de prijs voor de beste mobiele provider uitgereikt. Bestemobieleproviders.nl voert zelfstandig onderzoek uit naar veel onderwerpen omtrent mobiele providers. Wederom zijn de prijs, klantenservice en het netwerk beoordeeld. Voornamelijk de beoordeling van de klantenservice is onderscheidend met andere onderzoeken naar telefoonproviders. Daarnaast worden de huidige trends & ontwikkelingen bij mobiele providers onderzocht. Nieuw dit jaar is de deelname van Lebara aan het onderzoek. Woordvoerders van mobiele providers zijn enkele vragen gesteld en mochten hun reactie geven. Dit samen zorgt voor de resultaten in dit onderzoek.

Tele2 bekroond tot beste mobiele provider van 2019

Opzet van het onderzoek

Mobiele providers zijn op meerdere aspecten onderzocht. Gekeken is naar de klantenservice, netwerk, prijs en huidige ontwikkelingen. Voor prijs wordt voor verschillende groepen gebruikers gekeken naar het goedkoopste abonnement. Dit zijn sim only abonnementen en abonnementen inclusief telefoon. Voor netwerk wordt gekeken naar beoordelingen en klachten van gebruikers, de dekkingskaart en worden onderzoeken van externen gecombineerd. Om iets over de klantenservice te kunnen zeggen wordt iedere provider drie keer gebeld met uitgebreide vragen en worden vragen op twitter gesteld. Hierbij wordt gekeken naar de klantvriendelijkheid en deskundigheid van de medewerkers van de provider. Verder wordt naar de wachttijd en het aantal keer doorverbinden gekeken.

In 2018 en 2019 zijn veel ontwikkelingen geweest voor mobiele providers. Deze hebben de telecommarkt goed wakker geschud. Steeds meer Nederlanders zijn bewust over wat hun abonnement zou moeten kosten. Aan de andere kant hebben providers nieuwe manieren gevonden om klanten aan zich te binden zoals het verkopen van abonnementen inclusief thuis internet.

1. Goedkoopste provider

Goedkoopste provider van 2019
Goedkoopste voor gemiddelde gebruikers
Altijd goedkoop, ook zonder aanbiedingen
Goedkoop voor alle soorten gebruikers

Om te bepalen welke telefoonprovider de goedkoopste van 2019 is wordt gekeken naar alle prijzen over 2018 en Q1 2019. Hierbij wordt rekening gehouden met aanbiedingen die bij providers gelopen hebben. Onderscheid wordt gemaakt tussen klein-, middel- en grootverbruikers. Mobiele providers concentreren zich op een bepaalde groep verbruikers. Hierdoor is de goedkoopste provider voor kleinverbruikers waarschijnlijk niet het goedkoopst voor grotere abonnementen.

1
Klein verbruik: 100 minuten en 1 GB
2
Gemiddeld verbruik: 150 minuten en 5 GB
3
Groot verbruik: Onbeperkt bellen en 10 GB

De goedkoopste provider van 2019 is Youfone. Voor alle typen gebruikers zijn goedkope Youfone abonnementen beschikbaar. Tele2 komt op de tweede plaats, deze provider is vooral goedkoop voor gemiddeld en groot verbruik. Simpel is de goedkoopste provider voor kleinverbruikers. Echter heeft Simpel niet altijd een goede aanbieding waardoor ze niet altijd goedkoop zijn. Verder biedt Simpel geen grote databundels aan waardoor ze alleen interessant zijn voor kleine en gemiddelde verbruikers. Ben is ook goedkoop maar heeft dezelfde nadelen als Simpel.

Uitgebreide informatie

2. Beste klantenservice

Beste klantenservice van 2019
Vriendelijkste klantenservice
Geen ongevraagde verkooppraatjes
Neemt snel de telefoon op

De klantenservice van alle mobiele providers is uitgebreid op de proef gesteld. Getest wordt de telefonische en online klantenservice. Ieder jaar wordt een mix van eenvoudige en lastige vragen opgesteld waarmee we de klantenservice bellen. Het gaat in 2019 om 17 vragen waarvoor de klantenservice gebeld werd. Beoordeeld wordt de deskundigheid, klantvriendelijkheid, wachttijd en hoe vaak in de wacht gezet wordt. De klantvriendelijkheid stijgt naarmate de klantenservice vriendelijker is, advies geeft / mee denkt en uitgebreide antwoorden geeft. Verder wordt gewaardeerd als een klantenservicemedewerker niet sales gedreven is.

Simyo heeft in 2019 de beste klantenservice. Ze zijn de klantvriendelijkste provider en proberen telefonisch geen ongevraagde abonnementen mee te verkopen. Verder namen ze met een gemiddelde wachttijd van 14 seconden snel de telefoon op. Tele2 neemt de tweede plek in doordat ze de deskundigste klantenservice zijn.

Uitgebreide informatie

3. Beste netwerk

Beste mobiele netwerk van 2019
Snelste internet in de praktijk
Beste dekking over heel Nederland
Meest innovatieve provider

Om te bepalen welke provider het beste netwerk heeft worden meerdere onderdelen beoordeeld. Er wordt beoordeeld wat de huidige status van het netwerk is en wat de ontwikkelingen op korte termijn hier voor invloed op hebben. Providers met een hogere internetsnelheid scoren ook beter voor deze categorie. Om de internetsnelheid en betrouwbaarheid te meten wordt ook gekeken naar de uitgebreide onderzoeken van P3 en OpenSignal.

In Nederland zijn vier netwerkbeheerders actief: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Alle andere providers vallen onder een van deze mobiele hoofdproviders. Providers die gebruik maken van een van deze netwerken mogen wettelijk niet achtergesteld worden ten opzichte van de netwerkbeheerder. Echter kan de internetsnelheid wel verschillen tussen providers op hetzelfde netwerk.

T-Mobile heeft het beste netwerk van Nederland. Ze hebben de hoogste theoretische internetsnelheid met 300 Mbit/s, belangrijker is echter dat ze in de praktijk ook de hoogste internetsnelheid hebben. Verder hebben ze op de meeste plekken in Nederland een goed bereik en de laagste vertraging (ping). De fusie van Tele2 en T-Mobile wordt gedurende 2019 afgerond waarbij de twee netwerken samengaan. Vanaf dat moment is dit nieuwe gecombineerde netwerk waarschijnlijk het beste netwerk van Nederland.

Uitgebreide informatie

De afgelopen jaren is veel veranderd bij mobiele providers, waarbij 2019 het meest eruit springt. T-Mobile en Tele2 zijn onlangs gefuseerd en Vodafone en Ziggo zijn iets eerder al gefuseerd. Verder is KPN gestopt met het merk Telfort. Aan de andere kant willen providers investeren in 5G technologie. Dit alles heeft de markt behoorlijk opgeschud. Telefoonproviders zijn in een rap tempo veranderingen aan het doorvoeren.

“We gaan alle focus leggen op het KPN-merk en in de loop van 2019 en 2020 het KPN-merk aanvullen met de sterke eigenschappen van de merken Telfort, Telfort Zakelijk, XS4ALL en Yes Telecom. Op termijn gaat de dienstverlening van deze merken verder onder de vlag van het KPN-merk. Per merk bepalen we hier het beste plan. Per 1 mei sluiten de Telfort-winkels en kunnen Telfort-klanten voor hun vragen terecht in de KPN-winkels, of op Telfort.nl en de contactcenters van Telfort. Wanneer we volledig stoppen met het aanbieden van nieuwe Telfort-producten is nog niet definitief bepaald. Eén ding is zeker, we gaan op termijn dit klant-segment vanuit het KPN-merk bedienen.”

– Stijn Wesselink KPN

Providers hebben de focus verlegd van 3G naar 4G waarbij sommige providers in 2019 stoppen met 2G of 3G internet. Interessant is dat de ene provider ervoor kiest om 2G te stoppen terwijl de andere stopt met 3G. Ook zijn enkele providers druk bezig met de ontwikkeling van een landelijk dekkend 5G netwerk. Dit laatste kan pas na de veiling van 5G frequenties gerealiseerd worden.

“Eind 2019 wordt 3G uitgezet; 2G blijft aan.”

“Als VodafoneZiggo gaan we in 2019 door met 5G pilots (bijvoorbeeld 5Groningen), doch dit jaar is nog geen landelijk dekkend 5G netwerk mogelijk o.a. i.v.m. besluitvorming schotel ontvangers Burum en frequentieveilingen die nog moeten plaatsvinden.”


– René Loman VodafoneZiggo

Joost Vente van T-Mobile geeft aan dat zij stoppen met het 2G netwerk in 2020 en door blijven gaan met 3G. Dit zorgt ervoor dat sommige providers 2G blijven aanbieden terwijl andere voor 3G kiezen. Meegenomen wordt de toekomstplannen van providers en waar zij denken dat de markt heen gaat. Veel providers proberen telefoonabonnementen inclusief abonnement voor thuis internet te verkopen. Deze “combivoordeel” of “4 in 1” abonnementen zorgen ervoor dat klanten meer gebonden zijn aan hun provider waardoor dit erg waardevol is.

Uitgebreide informatie

Beste mobiele provider van 2019

Beste mobiele provider van 2019
Zeer goede klantenservice
Goedkoopste provider vanaf 10 GB
Uitstekend netwerk

Voor het derde jaar op rij is Tele2 de beste mobiele provider van Nederland. Ze hebben een fantastisch netwerk, een zeer goede klantenservice en zijn erg goedkoop. Doordat ze op alle aspecten zeer goed tot uitstekend scoren zijn ze wederom de beste mobiele provider. Door de recente fusie met T-Mobile zal het netwerk van Tele2 verder verbeteren gedurende 2019.

Alle resultaten beste mobiele provider onderzoek

Prijs Klantenservice Netwerk Beoordeling
Tele2
4 van de 5 sterren
4 van de 5 sterren
5 van de 5 sterren
8,2
T-mobile
3 van de 5 sterren
4 van de 5 sterren
5 van de 5 sterren
7,9
Ben
4 van de 5 sterren
4 van de 5 sterren
4 van de 5 sterren
7,8
Youfone
5 van de 5 sterren
3 van de 5 sterren
3 van de 5 sterren
7,4
Simpel
4 van de 5 sterren
4 van de 5 sterren
3 van de 5 sterren
7,3
KPN
2 van de 5 sterren
4 van de 5 sterren
5 van de 5 sterren
6,9
Lebara
5 van de 5 sterren
3 van de 5 sterren
3 van de 5 sterren
6,7
Simyo
2 van de 5 sterren
5 van de 5 sterren
3 van de 5 sterren
6,7
Hollandsnieuwe
4 van de 5 sterren
3 van de 5 sterren
3 van de 5 sterren
6,5
Vodafone
2 van de 5 sterren
4 van de 5 sterren
4 van de 5 sterren
6,4