Mobiele providers laten ons meer betalen zonder prijsafspraken

Mobiele providersDe prijzen bij mobiele providers rijzen de pan uit de afgelopen paar jaar. Vaak zijn de prijzen in Nederland een stuk hoger dan in andere landen met vergelijkbare abonnementen. Hoe komt dit? Uit recent onderzoek door ACM, Autoriteit Consument en Markt, is gebleken dat er geen prijsafspraken zijn gemaakt door de drie grootste mobiele providers. Althans, daar is geen hard bewijs voor gevonden. Toch is gebleken dat de hoge prijzen op een andere manier tot stand zijn gekomen.

Stilzwijgend contact tussen mobiele providers

Het is niet zo dat alle telefoonproviders de prijzen opdraven. Het gaat hier over de drie providers met een eigen netwerk, T-mobile, KPN en Vodafone. Zij hebben op slinkse wijze elkaar op de hoogte gebracht van verschillende prijsverhogingen. Er zijn verschillende lekken geweest over onder andere de herinvoering van aansluitkosten. Vermoedelijk zijn deze geruchten expres naar buiten gebracht om de concurrentie van te voren op de hoogte te stellen. Nadat bekend werd dat KPN weer aansluitkosten wilde gaan invoeren, kwam Vodafone een week later met het zelfde bericht naar buiten en kort daarna volgde ook T-mobile.

Andere contactmethodes tussen mobiele providers

Aankondigingen alleen zijn niet genoeg om hogere prijzen door te voeren. Er moeten namelijk ook nog daadwerkelijk afspraken worden gemaakt. Dit deden de mobiele providers volgens geruchten doordat directieleden elkaar ’toevallig’ tegen kwamen. Zo word er ook vermoed dat er op bijvoorbeeld de jaarlijkse TeleVisie beurs in Nieuwegein afspraken werden gemaakt. Dit kon omdat directieleden op zo’n beurs worden verwacht en het is dan ook normaal als er dan woorden worden gewisseld tussen collega’s van verschillende bedrijven. Zo zijn er nog veel meer van dit soort beurzen waarbij er makkelijk afspraken konden worden gemaakt tussen de drie mobiele providers.

Wat kan je doen tegen deze mobiele providers?

Tegen deze vermoedelijke prijsafspraken is weinig te doen. Één van de belangrijkste redenen hiervoor is dat er geen harde bewijzen zijn. Het is dan ook lastig vast te stellen of er wel echt afspraken zijn gemaakt. Echter zijn er wel afspraken gemaakt waar de mobiele providers zich aan moeten houden. Ze mogen namelijk niet meer publiek vooraankondigingen doen van hun plannen, zoals KPN deed met de herinvoering van de aansluitkosten. Of dit de concurrentie doet opwellen en de prijzen doet drukken valt nog te bezien.

> Alle telefoonproviders

Kevin Mol

UX-Designer Kevin Mol
Kevin Mol werkt al ruim 5 jaar bij bestemobieleproviders.nl. Sinds dag 1 is hij bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de website. Hij wil weten waar bezoekers echt naar opzoek zijn & hoe je de bezoekers het beste kunt helpen om de beste provider te vinden
Lees meer over

Andere bezoekers bekeken ook:

21 juni 2021
Mobiele providers overtreden regels over de internetsnelheid
Tijdens het afsluiten van een abonnement zie je vaak een 4G of 5G downloadsnelheid...
Lees het volledige artikel
18 december 2020
Wat is het beste netwerk? [Dec 2020 update]
Het eind van het jaar is altijd een goed moment om te reflecteren op de...
Lees het volledige artikel

Meer over: