Huawei & 5G van providers

Consument merkt niks van ban op Huawei apparatuurHuawei maakt buiten telefoons ook netwerk apparatuur, de VS en Australie denken dat in deze apparatuur backdoors zitten van de Chinese overheid. Als consument zal je je telefoon nog kunnen gebruiken.

Huawei vaak slecht in het nieuws

De afgelopen paar maanden is Huawei vaak slecht in het nieuws gekomen. Dit komt niet door Huawei zelf maar de overheid die achter Huawei staat. Huawei is een Chinees bedrijf, hierdoor heeft de Chinese overheid een groot belang in het bedrijf. Volgens de wet mag de overheid ook controle nemen over een Chinees bedrijf. De Chinese overheid kan daarom Huawei forceren om mee te werken aan illegale praktijken. De overheid kan bijvoorbeeld Huawei forceren overal een ‘backdoor’ in te bouwen. Een ‘backdoor’ is een stukje code waarmee iemand die niet eigenaar is van de software gemakkelijk controle over het apparaat kan overnemen.

Als Huawei hiertoe wordt geforceerd kan dit veel landen in de problemen brengen. Stel alle providers in Nederland gebruiken voor mobiel internet Huawei apparatuur, dan kan de Chinese overheid altijd alle data zien. In tijden van Oorlog kan de Chinese overheid het hele telefoon netwerk van Nederland uitschakelen. Hoewel deze ‘backdoors’ nog niet bewezen zijn nemen enkele overheden al maatregelen. Zo gebruiken de VS & Australië geen Huawei apparatuur meer in de belangrijke systemen.

Huawei telefoons van consumenten blijven bruikbaar

Een vraag die veel consumenten zullen hebben is, kan ik nog wel een Huawei telefoon gebruiken? Ja, dit kan altijd. Huawei levert kwalitatief goede smartphones tegen een lage prijs. Je huidige of toekomstige Huawei telefoon zal voor geen problemen zorgen, je kan gewoon je telefoon blijven gebruiken. Ook al gebruiken de netwerkbeheerders (KPN, T-Mobile, Vodafone & Tele2) geen Huawei apparatuur meer dan werkt je internet nog wel.

Hoe krijgen we 5G internet

Huawei is één van de grootste leveranciers van netwerk apparatuur. Veel providers maken ook gebruik van Huawei apparatuur bij 4G. Het is echter de vraag of dit ook voor 5G zo zal zijn. Stel de Nederlandse overheid verbiedt de providers om Huawei te gebruiken voor het nieuwe 5G netwerk dan zijn er ook andere opties. Zo hebben Nokia en Ericsson ook technologie waarmee 5G internet mogelijk is.

Frequentie veiling voor 5G

Zoals in 2012 de 4G frequentieveiling heeft plaatsgevonden, zal er ook voor 5G een frequentieveiling plaatsvinden. De datum van deze veiling is nog niet helemaal duidelijk, eerder was aangenomen dat eind 2019 de frequenties zouden worden geveild. Echter heeft T-Mobile in 2018 het groene licht gekregen om Tele2 over te nemen. Door deze overname zal de frequentie veiling waarschijnlijk uit worden gesteld naar 2020.

Kevin Mol

UX-Designer Kevin Mol
Kevin Mol werkt al ruim 5 jaar bij bestemobieleproviders.nl. Sinds dag 1 is hij bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de website. Hij wil weten waar bezoekers echt naar opzoek zijn & hoe je de bezoekers het beste kunt helpen om de beste provider te vinden
Lees meer over

Andere bezoekers bekeken ook:

28 november 2019
Vodafone verhoogt de snelheid en kwaliteit van het 4G netwerk
Vodafone verhoogt de downloadsnelheid van het 4G+ netwerk naar 350 Mbit/s. Hierdoor biedt Vodafone...
Lees het volledige artikel
1 november 2019
KPN verhoogt mobiele internetsnelheid naar 500 Mbit/s
KPN combineert vier 4G frequenties om de maximale theoretische internetsnelheid te verhogen van 300...
Lees het volledige artikel

Meer over: