De toekomst van mobiel bellen Nederland

Mobiel bellen in NederlandHet 4G netwerk wordt in Nederland gebruikt om snel mobiel te internetten. In de nabije toekomst zal je ook kunnen bellen over het 4G netwerk. In vergelijking tot het 3G netwerk biedt 4G meer voordelen.

4G internet biedt meer voordelen

Het netwerk van Nederland is zeer betrouwbaar in vergelijking met andere landen. In Nederland heeft bellen over het 2G netwerk een hoge kwaliteit. 3G heeft echter in vergelijking met 2G geen voordelen meer. 4G biedt een betere dekking en internetsnelheid in vergelijking met 3G. Bellen zal in de toekomst ook over het 4G netwerk gaan. De gesprekskwaliteit van VoLTE (bellen over 4G) zal stukken hoger liggen dan de kwaliteit op het 2G netwerk.

Momenteel bieden KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 standaard een 4G verbinding bij het abonnement. Bij Simyo, Telfort, Youfone en Ben worden extra kosten in rekening gebracht voor een 4G verbinding. In 2020 zal je het 5G netwerk gebruiken, dit netwerk is meer dan 100x sneller als het 4G netwerk. Daarnaast zal 5G internet worden gebruikt om zelf rijdende auto’s te navigeren.

De technieken in Nederland

Je ziet op je mobiele telefoon geregeld verschillende symbolen verschijnen in de linker of rechter bovenhoek. Deze termen verschillen per type mobiel, 4G kan worden weergegeven als 4G of als LTE. Als je UMTS, H, H+ of HSDPA ziet staan heb je verbinding met het 3G netwerk. Een 2G verbinding kan worden aangeduid met 2G, E of Edge. In Nederland zijn er momenteel 3 verschillende type netwerken actief. Dit zijn 2G, 3G en 4G. Het 1G netwerk in Nederland wordt niet meer gebruikt, dit is vervangen door het 2G netwerk. De G in 2G, 3G of 4G staat voor generatie.

Frequenties in Nederland

Het 2G netwerk in Nederland is bedoelt voor mobiel bellen. Met 3G kan je gebruik maken van mobiel internet. Het 4G netwerk is voor super snel mobiel internet. KPN en Vodafone bieden 4G overal in Nederland aan. T-Mobile en Tele2 hebben bijna volledige 4G dekking. Hieronder is een overzicht welke frequenties gebruikt worden door de netwerkbeheerders.

800 MHz 900 MHz 1800 MHz 2100 MHz 2600 MHz
4G 2G/3G 4G 3G 4G
4G 2G/3G 4G 3G 4G
n.v.t. 2G/3G/4G 4G 3G 4G
4G n.v.t. n.v.t. n.v.t. 4G
n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 4G

In de bovenstaande tabel zijn de netwerkbeheerders opgenomen en niet de dochter providers. Tele2 heeft een eigen 4G frequentie, voor bellen maakt deze provider gebruik van het netwerk van T-Mobile. Je kan bij Ziggo alleen met een zakelijk abonnement gebruik maken van 4G.

5G is de opvolger van het 4G+ netwerk. Momenteel zijn er nog geen frequenties vrij gemaakt voor deze techniek. De Nederlandse overheid wil in 2020 een volledig operatief 5G netwerk hebben. Een lage frequentie heeft over het algemeen een groter bereik dan een hoge frequentie. De hoge frequenties doen het beter binnenshuis en op dichtbevolkte gebieden zoals een centraal station.

Bellen over het 2G netwerk

Bellen over het 2G netwerkAls je iemand belt maak je gebruik van het 2G netwerk. Dit netwerk is bedoelt om te bellen en te SMSen. Het 2G netwerk wordt nog steeds veel gebruikt in Nederland aangezien de nieuwe techniek (VoLTE) nog niet geschikt voor gebruik is. Consumenten zijn door de komst van mobiel internet minder gaan bellen. De gemiddelde belbundel was 2 jaar geleden 300 minuten . In 2015 is de gemiddelde belbundel ongeveer 120 minuten. In de nabije toekomst zal je over het 4G netwerk kunnen bellen, dit wordt VoLTE genoemd.

Hype omtrent mobiel internet in Nederland

Met 3G konden consumenten voor het eerst snel bestanden versturen over het mobiele internet. In 2004 is 3G internet gelanceerd in Nederland. Het duurder echter veel langer voordat je overal 3G had. In eerste instantie werden er bij 3G internet geen databundels afgesloten, iedereen kon onbeperkt gebruik maken van 3G internet. Hierdoor zagen ze echter hun winst afnemen daarom werden er databundels ingesteld.

Een databundel van 500 MB was eind 2013 gemiddeld. De komst van 4G heeft dit verandert. 4G is vele malen sneller dan het 3G netwerk, daarnaast is de implementatie van 4G internet beter verlopen. Eind 2015 zullen drie van de vijf netwerkbeheerders een volledige 4G dekking in Nederland hebben. 3G is een technologie die in de huidige maatschappij geen nut meer heeft. De downloadsnelheid, betrouwbaarheid en de dekking zijn bij 4G internet veel beter. Daarnaast zal 4G in de toekomst ook gebruikt worden om mobiel te bellen.

Toekomst van mobiel internet in Nederland

5G internetDe opvolger van 4G is 4G+. Deze techniek maakt het mogelijk om meerdere frequenties te combineren waardoor de downloadsnelheid stukken hoger ligt. Momenteel bieden KPN en Vodafone 4G+ aan. 4G+ met 2 verschillende frequenties heeft een maximale downloadsnelheid van 225 Mbit/s. Bij 3 verschillende frequenties ligt de theoretisch maximale downloadsnelheid op 450 Mbit/s. De praktische snelheid zal echter lager zijn.

5G is de opvolger van 4G+, naast dat 5G de mogelijkheid biedt voor een nog hogere downloadsnelheid is het beter de latency van een verbinding te verminderen. Latency is de tijd tussen het zenden en terug ontvangen van informatie. Hoe lager dit is, des te beter. 5G internet zal buiten mobiel internet ook gebruikt worden in zelf rijdende auto’s. Met een lage latency zullen zelf rijdende auto’s veiliger worden omdat de reactie tijd nog sneller wordt. De hoge downloadsnelheid van 4G+ is in vergelijking met de bestanden die momenteel nog verstuurd worden heel snel. Met 4G+ zullen bestanden zeer snel verstuurt worden.

Mobiel internet bij een nieuw abonnement

3G is een techniek die niet meer in de huidige maatschappij past. 4G heeft veel voordelen over 3G zoals een beter bereik en een hogere downloadsnelheid. Het is daarom verstandig bij een nieuw abonnement 4G af te sluiten. Bij budget abonnementen zit 4G niet in begrepen. Budget abonnementen zijn bij Simyo, Telfort, Youfone, Hollandsnieuwe en Ben beschikbaar.

Kevin Mol

UX-Designer Kevin Mol
Kevin Mol werkt al ruim 5 jaar bij bestemobieleproviders.nl. Sinds dag 1 is hij bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de website. Hij wil weten waar bezoekers echt naar opzoek zijn & hoe je de bezoekers het beste kunt helpen om de beste provider te vinden
Lees meer over

Andere bezoekers bekeken ook:

21 juni 2021
Mobiele providers overtreden regels over de internetsnelheid
Tijdens het afsluiten van een abonnement zie je vaak een 4G of 5G downloadsnelheid...
Lees het volledige artikel
18 december 2020
Wat is het beste netwerk? [Dec 2020 update]
Het eind van het jaar is altijd een goed moment om te reflecteren op de...
Lees het volledige artikel

Meer over: