Onderzoek: Beste netwerk van 2019

Om te concluderen welke provider het beste netwerk heeft worden ook de resultaten van grote bestaande onderzoeken aangehaald. Verder is de internetsnelheid belangrijk om het beste netwerk te zijn. Door dit te combineren wordt een provider uitgeroepen tot het beste netwerk van 2019. In 2019 heeft T-Mobile op alle punten het beste gescoord en is het beste netwerk van Nederland.

T-Mobile bekroond tot beste netwerk van 2019

Onderzoeken naar het beste netwerk

De resultaten van het P3 onderzoek en het OpenSignal onderzoek worden meegenomen om samen met onze eigen bevindingen te bepalen welk netwerk het beste van Nederland is.

OpenSignal onderzoek

OpenSignal beoordeelt periodiek in meerdere landen de status van de netwerken. In het laatste onderzoek van maart 2019 komt wederom naar voren dat Nederland een van de meest geavanceerde mobiele netwerken ter wereld heeft. De conclusie is duidelijk; T-Mobile is winnaar op drie van de vijf punten en heeft het beste mobiele netwerk. Tele2 heeft het beste bereik met een dekking boven 95%.

P3 onderzoek

Helaas is P3 voorbarig gestopt met het testen van het netwerk van Tele2. Door de nabije fusie hebben ze Tele2 en T-Mobile alvast samengevoegd. Dit maakt het P3 onderzoek van 2019 iets minder betrouwbaar. Wederom scoort T-Mobile het beste in dit onderzoek. Volgens P3 heeft T-Mobile het beste netwerk, niet alleen van Nederland maar van de hele wereld. Nog nooit had een netwerk een dergelijk goede score behaald als T-Mobile in dit laatste onderzoek van P3.

Mobiele hoofdproviders en virtuele providers

In Nederland zijn meer providers dan netwerken. De netwerken worden ook wel MNO genoemd. MNO’s hebben een eigen netwerk maar hebben daar geen voorrang ten opzichte van MVNO’s. In Nederland zijn vier netwerken operationeel: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Binnenkort gaan T-Mobile en Tele2 fuseren waardoor drie mobiele hoofdproviders zullen overblijven. Deze MNO’s hebben de meeste klanten van alle providers.

Overzicht hoofdproviders & virtuele providers

1: Tele2 heeft een eigen 4G netwerk en maakt alleen voor 3G gebruik van het T-Mobile netwerk.

Virtuele providers kunnen met veel minder medewerkers voortbestaan doordat ze geen netwerk te onderhouden hebben. Daarbij hebben sommige virtuele providers ervoor gekozen om een groot deel van de taken uit te besteden aan externen. Zo heeft Youfone een externe klantenservice terwijl Simyo bewust voor een in-house klantenservice gekozen heeft. MVNO’s zijn over het algemeen meer op prijs gericht terwijl MNO’s de beste service willen aanbieden. Enkel de netwerken van MNO’s kunnen getest worden. MVNO’s hebben dezelfde dekking als de hoofdprovider van wie zij gebruik maken. Toch zit er verschil tussen een MNO en MVNO op hetzelfde netwerk. Zo kan de internetnetsnelheid wel verschillen tussen providers op hetzelfde netwerk. Daarnaast kunnen MNO’s ervoor kiezen om services als VoLTE & 4G+ af te nemen bij het netwerk.

De internetsnelheid van mobiele providers

Nederlanders vinden het steeds belangrijker dat mobiel internet stabiel en snel is. Een provider ontvangt meer sterren voor netwerk als de internetsnelheid relatief aan de andere providers hoger is. De internetsnelheid zal in de toekomst snel stijgen met de komst van 5G internet. De verwachting is dat de aangeboden internetsnelheid tussen providers dan nog meer zal verschillen.

4G snelheid van alle Nederlandse mobiele providers4G snelheid van alle Nederlandse mobiele providers

Mobiele providers gebruiken allerlei termen om de internetsnelheid aan te geven (maximaal theoretische snelheid, geadverteerde snelheid, praktische snelheid en geraamde snelheid). Door de ACM is alleen deze laatste goedgekeurd. Doordat iedere provider de geraamde snelheid moet noemen zijn de internetsnelheden vergelijkbaar.

Frequenties van mobiele hoofdproviders

Voor 3G en 4G gebruiken de hoofdproviders verschillende frequenties. Hieronder kun je de frequenties per provider bekijken:

Provider 3G frequentie(s) 4G frequentie(s)
900 MHz / 2100 MHz 800 MHz / 1800MHz / 2600 MHz
900 MHz / 2100 MHz 800 MHz / 1800 MHz / 2600 MHz
900 MHz / 2100 MHz 900 MHz / 1800 MHz / 2100 MHz / 2600 MHz
800 MHz / 2600 MHz

Lagere frequenties hebben een verder bereik maar de downloadsnelheid is lager en de ping is hoger. De hogere frequenties zijn in drukke gebieden goed om iedereen van bereik te voorzien.

5G internet

Op het moment dat 5G internet landelijk beschikbaar wordt bij een provider is dat netwerk waarschijnlijk de beste van Nederland doordat de internetsnelheid bij dat netwerk op dat moment ruim het hoogste is.

Beste netwerk van 2019

Beste netwerk van 2019
Snelste internet in de praktijk
Beste dekking over heel Nederland
Eigen netwerk

T-Mobile heeft overduidelijk het beste netwerk van Nederland. Ze hebben de beste dekking en de hoogste internetsnelheid in de praktijk. Op de tweede plaats komt het netwerk van Tele2. De dekking bij KPN en Vodafone is iets minder goed dan bij T-Mobile en Tele2. Doordat KPN de hoogste theoretische internetsnelheid heeft behalen ze 5 sterren voor netwerk. Na de fusie van T-Mobile en Tele2 is het waarschijnlijk dat dit nieuwe netwerk het beste van Nederland is.