Fusie T-Mobile en Tele2

Winkel Tele2 voor fusie

Je hebt het wellicht al ergens gelezen: Er is een fusie gaande tussen T-Mobile en Tele2. Wat is de status hiervan en, nog belangrijker, wat verandert er voor u als consument?

Wat is de status?

De fusie tussen T-Mobile en Tele2 is eind 2017 aangekondigd. Sinds 2 januari 2019 is de overname van Tele2 door T-Mobile officieel. Het samengaan van de Nederlandse tak van T-Mobile en Tele2 wachtte lange tijd op goedkeuring door de Europese Commissie. Sinds deze goedkeuring is verkregen, is de fusie definitief.

Door de fusering zijn ze met een gezamenlijke omzet van 1,1 miljard euro goed voor ruim 29% van de markt. Vodafone zit daar met 30,6 % net boven. KPN blijft met zo’n 40 % marktleider.

Overzicht van veranderingen

Deze fusie wekt een hoop vragen op. Wat verandert er allemaal? Worden de Tele2-abonnementen verkocht onder de T-Mobile vlag? En gaan de klanten van Tele2 verder op het netwerk van T-Mobile? Al jouw vragen beantwoorden we op deze pagina.

Tijdlijn van de fusie

 1. Tele2 en T-Mobile kondigen fusie aan.
 2. Europese commissie gaat fusie Tele2 & T-Mobile verder onderzoeken.
 3. Uitrol 5G loopt vertraging op door fusie Tele2 & T-Mobile. Veiling 5G frequenties wordt uitgesteld.
 4. T-Mobile belooft dat het onbeperkt internet abonnement van Tele2 beschikbaar blijft.
 5. T-Mobile belooft geen prijsverhoging door te voeren voor 3 jaar na fusie & maakt 4 andere beloftes.
 6. Europese commissie heeft bezwaar op fusie Tele2 & T-Mobile.
 7. Tele2 zegt failliet te gaan als fusie met T-Mobile niet kan doorgaan.
 8. Søren Abildgaard maakt bekend dat de Europese commissie de fusie tussen Tele2 & T-Mobile heeft goedgekeurd.
 9. Europese commissie twijfelde ook aan de levensvatbaarheid van Tele2 als de fusie niet door zou gaan.
 10. T-Mobile & Tele2 ronden fusie officieel af.
 11. T-Mobile maakt bekend alle winkels van Tele2 te sluiten eind 2019.
 12. Toch prijsverhoging abonnementen T-Mobile door inflatie.
 13. Fusie met Tele2 zorgt voor groei in aantal klanten bij T-Mobile.

Tele2 blijft voorlopig bestaan

Zowel T-Mobile als Tele2 zal voorlopig gewoon onder haar eigen merknaam naast elkaar blijven bestaan. De Tele2 abonnementen worden dus niet onder de naam van T-Mobile verwerkt. Echter zal Tele2 worden gepositioneerd als online merk. Daarom zullen de winkels van deze provider in 2019 worden gesloten of worden omgebouwd tot T-Mobile winkel.

Netwerk

Voorlopig blijven de providers naast elkaar bestaan. Ook zal Tele2 voorlopig gebruik blijven maken van haar eigen netwerk. Echter komt daar later waarschijnlijk verandering in. Momenteel maken Tele2 klanten ook al gebruik van het T-Mobile netwerk. Wanneer ze geen 4G-toestel hebben of de verbinding is slecht, dan vallen Tele2 klanten terug op het 3G netwerk van T-Mobile. Hoe de verdeling van het netwerk er in de toekomst uit gaan zien, is nog niet bekend.

Prijsstijgingen

Door de fusering is het aantal netwerken in Nederland verkleint naar drie. Nu Tele2 met T-Mobile is gefuseerd, zijn KPN en Vodafone de enige alternatieven. Doordat er nu minder netwerken beschikbaar zijn, zal er mogelijk ook minder geconcurreerd worden tussen deze providers. Dit zou kunnen leiden tot prijsstijgingen. De Europese Commissie is hier echter minder bang voor. Deze organisatie heeft dit voor de goedkeuring goed onderzocht en kwam eind 2018 tot de conclusie dat de overname van Tele2 niet tot prijsstijgingen zou leiden.

Beloftes T-Mobile & Tele2

Om de kans op goedkeuring van de fusie te vergroten, maken T-Mobile & Tele2 een aantal beloftes. Hierin komt het onder andere terug op de prijsstijgingen. Nu de Europese Commissie groen licht heeft gegeven, dient de providers de volgende beloftes na te komen:

Als eerste landelijk 5G dekking

Naar verwachting bieden T-Mobile en Tele2 in 2020 samen als eerst een landelijke 5G-dekking in Nederland.

Uitrol van glasvezel met scherpe prijzen voor vast

Zoveel mogelijk gebieden in Nederland moeten in 2020 worden voorzien van glasvezel. Er zal gezorgd worden dat ruim 2 miljoen huishoudens en bedrijven toegang krijgen tot supersnelle glasvezelverbindingen.

Nog steeds unlimited data voor maximaal €25

Ook na de fusie zal je bij Tele2 maximaal € 25,- betalen voor een abonnement met onbeperkt internet. Dit geldt in ieder geval voor de komende drie jaar.

Abonnementen zijn maandelijks opzegbaar

Na de fusie zal er contractvrijheid worden aangeboden, waardoor een abonnement maandelijks opzegbaar is.

Snel internet in heel Nederland

Het gecombineerde netwerk zal moeten zorgen voor snel internet in alle huishoudens. Het gaat hier om 100Mbit/s.

Wat verandert er voor de consument?

Deze overname is nogal een ontwikkeling. Maar wat merken de potentiële en huidige klanten van T-Mobile en Tele2 hier nou precies van?

Wat verandert er voor klanten van T-Mobile?

T-Mobile zal, als overnemende partij, weinig veranderen. Klanten behouden hun huidige abonnement en ook de klantenservice zal vooralsnog niet veranderen. Na deze fusie dient T-Mobile wel de belofte na te komen om vanaf 2020 mobiel internet via 5G mogelijk te maken in heel Nederland. Wanneer dit precies mogelijk is en wat de tarieven hiervan zullen zijn, is nog niet bekend.

Wat verandert er voor klanten van Tele2?

Mocht je nu een abonnement hebben van Tele2, dan kun je deze voorlopig blijven gebruiken. De verwachting is dat je ook aan het eind van dit jaar nog Tele2-abonnementen kunt afsluiten. Mogelijk komt daar later verandering. Het ligt in de lijn der verwachting dat Tele2-klanten worden overgezet naar een vergelijkbaar abonnement van T-Mobile. Ook zal het netwerk en de klantenservice mogelijk gecombineerd worden op termijn.

Voorlopig zal hier echter nog geen sprake van zijn, lijkt het. Gezien de beloftes van T-Mobile zal het Tele2-abonnement met unlimited data in ieder geval de komende drie jaar blijven bestaan. Dit wijst er op dat Tele2 voorlopig actief zal blijven.

Wat verandert er voor potentiële klanten?

Consumenten die willen overstappen naar Tele2 of T-Mobile kunnen dit vooralsnog doen. Beide providers blijven hun abonnementen voorlopig aanbieden. Hieronder is een overzicht van verschillende bundels met onbeperkt bellen en smsen bij T-Mobile & Tele2.

Belminuten Databundel Internetsnelheid Maandprijs
Onbeperkt 4 GB 225 Mbit/s € 14,- Bestellen
Onbeperkt 7 GB 225 Mbit/s € 16,- Bestellen
Onbeperkt 20 GB 225 Mbit/s € 18,- Bestellen
Onbeperkt 5 GB 256 Mbit/s € 20,- Bestellen
Onbeperkt 10 GB 256 Mbit/s € 24,- Bestellen
Onbeperkt Onbeperkt 225 Mbit/s € 25,- Bestellen
Onbeperkt Onbeperkt 256 Mbit/s € 35,- Bestellen

Voorlopig kan er dus nog altijd een abonnement gekozen worden bij beide providers. Tele2 is op moment van schrijven nog altijd aanzienlijk goedkoper dan T-Mobile. Wanneer er meer bekend is over veranderingen die gaan plaatsvinden, betreffende de klantenservice of einddatum van de provider(s) bijvoorbeeld, zal dit worden aangepast op deze pagina.