Onderzoek: Beste netwerk van 2020

Om erachter te komen welke provider het beste netwerk heeft, worden meerdere onderdelen beoordeeld. Er wordt gekeken naar wat de praktische- en de theoretische internetsnelheid van de verschillende providers is. Een mobiele provider krijgt een betere score wanneer de provider een hogere internetsnelheid heeft ten opzichte van de andere providers. Ook wordt er gekeken naar de ontwikkelingen op korte termijn en wat voor invloed deze ontwikkelingen hebben op het netwerk. Daarnaast is het belangrijk welke provider de beste dekking heeft. Daarmee wordt bedoeld welke provider op de meeste plekken bereik heeft zonder vertraging. Om deze categorieën te beoordelen is ook gekeken naar de onderzoeken van P3 en Opensignal.

 Het beste netwerk van 2020

T-Mobile bekroond tot beste netwerk van 2020

De winnaar van het beste netwerk van 2020 is T-Mobile. Zij hebben de hoogste internetsnelheid in de praktijk en de beste dekking. De internetsnelheid van T-Mobile is in de praktijk 52.9 Mbit/s. En een dekkingspercentage van 98% in Nederland. Ook hebben zij een eigen 4G netwerk en scoren zij het hoogste in de onderzoeken van P3 en Opensignal. Op de tweede plek komt Tele2. Zij hebben een betere dekking dan KPN en Vodafone. Echter heeft KPN zich wel het beste verbetert ten opzichte van het onderzoek naar het beste netwerk van 2019. Bovendien heeft KPN de hoogste theoretische internetsnelheid.

De internetsnelheid van mobiele providers

Tegenwoordig is het steeds belangrijker dat mobiele internet snel en stabiel is. Ook wordt data van het internet halen zonder dat het teveel tijd kost belangrijker voor gebruikers. Wanneer een provider een hogere internetsnelheid heeft ten opzichte van andere providers, scoort de provider beter. Er is daarbij ook nog een verschil tussen de theoretische en praktische internetsnelheid. De internetsnelheid in de praktijk is belangrijk. Providers kunnen namelijk beloven dat jouw internetsnelheid zoveel megabits per seconde is maar in de praktijk hoeft dat niet zo te zijn. Het wordt vandaag de dag nog belangrijker. Doordat 5G aan het opkomen is zal gedurende 2020 de internetsnelheid van sommige providers stijgen. Dit zorgt ervoor dat het verschil tussen de providers nog groter wordt.

Praktische en theoretische snelheid

De theoretische snelheid is de hoogste snelheid van een netwerk. Als de omstandigheden ideaal zijn en er een geschikt toestel ter beschikking is, zou deze snelheid gehaald kunnen worden. In de praktijk komt dit niet voor doordat andere telefoons van dezelfde zendmast gebruik maken en er afstand tot de zendmast is.

Naast de theoretische snelheid heb je ook de praktische snelheid. Het onderzoek van Opensignal heeft voor de vier mobiele hoofdproviders aangetoond wat de praktische snelheid is. De praktische snelheid is een gemiddelde van de snelheid die in de praktijk wordt ervaren. De praktische snelheid die T-Mobile dus aanbiedt is 52,9 Mbit/s.

Opensignal onderzoek

Opensignal doet regelmatig internationaal onderzoek naar de staat van het netwerk bij de verschillende providers. Uit hun onderzoek komt steeds naar voren dat Nederland een koploper in Europa is op het gebied van dekking en snelheid. Omdat Opensignal geen resultaten heeft gepubliceerd van dit jaar, hebben wij gekeken naar het onderzoek uit 2019. Uit het onderzoek blijkt dat T-Mobile de duidelijke winnaar is. T-Mobile scoort op drie van de vijf onderdelen het beste. De onderdelen beste uploadsnelheid, downloadsnelheid en minste vertraging. Bovendien heeft T-Mobile het beste bereik met een dekking boven de 95%. Zij hebben daarmee het beste mobiele netwerk. De grafiek hieronder is de praktische snelheid van de vier Nederlandse netwerken.

Uitkomst praktische downloadsnelheid

T-Mobile snelste internet

T-Mobile heeft van de vier hoofdproviders de beste downloadsnelheid van 52,9 Mbit/s. Dat is het hoogste gemiddelde dat ze nationaal gemeten hebben. Het is daarbij met 5% omhoog gegaan ten opzichte van het rapport uit maart 2019.

Het P3 onderzoek

P3 is een onderzoeksbureau dat onderzoek doet naar welke provider het beste netwerk heeft. Zij hebben daarvoor verschillende tests uitgevoerd op de mobiele hoofdproviders. In dit overzicht kun je vinden onder welke mobiele hoofdprovider alle providers vallen. P3 heeft onder andere rijtests en looptests. P3 heeft nog geen resultaten gepubliceerd uit het jaar 2020. Daarom hebben wij gebruik gemaakt van het onderzoek uit 2019. Uit het onderzoek van 2019 stelt P3 vast dat de winnaar van 2019, voor de vierde keer op rij, T-Mobile is. Het onderzoek van P3 is wel minder betrouwbaar doordat zij gestopt zijn met het testen van het netwerk van Tele2. KPN heeft de meeste groei doorgemaakt ten opzichte van het onderzoek uit 2018. Alle providers worden in het onderzoek beoordeeld als uitstekend. Dit geeft aan dat de netwerken in Nederland over het algemeen zeer goed zijn.

5G netwerk

Alle drie de providers blijven grote bedragen uitgeven aan het upgraden en uitbreiden van hun netwerken om aan de groeiende vraag te voldoen. Daarbij komt er steeds meer aandacht voor een goed 5G netwerk. Data aansluitingen zijn erg belangrijk voor de drie door P3 onderzochte providers.

“Het komend jaar staat in het teken van 5G en de verdere uitrol van ons glasvezelnetwerk. Met onze recent gelanceerde 5G-ready abonnementen zijn onze klanten nu al klaar voor de toekomst. In combinatie met een 5G-toestel, biedt T-Mobile de zekerheid van toegang tot het 5G netwerk zodra dit beschikbaar is.”

– Lisa van den Eijk, T-Mobile

“Youfone als zodanig ondervindt geen problemen met het tijdig aanbieden van 5G. Youfone volgt in deze situatie de technische ontwikkelingen bij KPN op de voet en zal in overleg met KPN de 5G toegang initiëren.”

– Sjors Hendriks, Youfone

Trends & ontwikkelingen

MNO’s en MVNO’s

In Nederland zijn er vier MNO’s, vier netwerken die operationeel zijn. Deze netwerken zijn: T-Mobile, Tele2, KPN en Vodafone. Daarentegen zijn er veel MVNO’S in Nederland aanwezig. Het verschil tussen MNO’S en MVNO’S is dat MVNO’s gebruik maken van het netwerk van de vier MNO’S in Nederland. Ben maakt bijvoorbeeld gebruik van het netwerk van T-Mobile. Er kan wel verschil zitten tussen de snelheden van de providers ondanks dat ze gebruik maken van hetzelfde netwerk. Nog een ander belangrijk verschil is dat MNO’S meer gericht zijn op het aanbieden van de beste service. Zij kunnen ervoor kiezen om services als VoLTE en 4G+ af te nemen bij het netwerk. Terwijl MVNO’S meer aandacht besteden aan de prijs.

VoLTE en VoWifi

VoLTE maakt het mogelijk om met je mobiel te bellen via het 4G netwerk. Met VoLTE heb je een snellere verbinding met een andere telefoon en daarnaast is de geluidskwaliteit veel beter. VoWifi, is net iets anders dan VoLTE. VoWifi is een techniek waarmee je via het Wifi netwerk belt met je telefoon. Dit betekent dat je nog steeds je belminuten hiervoor gebruikt maar wel een veel sterker signaal hebt. VoWifi is echter niet bij alle providers en op alle telefoons beschikbaar.