Beste mobiele provider van 2020

Dit jaar wordt voor de achtste keer de prijs voor de beste mobiele provider uitgereikt. Om de beste mobiele provider te bepalen is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de verschillende providers. Daarbij zijn de voorwaarden, de prijs en het netwerk beoordeeld. De categorie voorwaarden is dit jaar nieuw. Wij hebben interviews met klanten gehouden. Hieruit blijkt dat betrouwbaarheid erg belangrijk is voor het kiezen van een mobiele provider. Betrouwbaarheid uit zich volgens klanten voornamelijk in de voorwaarden. Verder is uit de interviews gebleken dat klanten de telefonische klantenservice van mobiele providers minder belangrijk vinden dan in voorgaande jaren. Hierdoor komt de klantenservice minder uitgebreid aan bod in het onderzoek naar de beste mobiele provider van 2020. Tenslotte zijn aan woordvoerders van mobiele providers enkele vragen gesteld. De reacties van de woordvoerders zijn verwerkt in het onderzoek.

Tele2 is bekroond tot de beste mobiele provider van 2020

Opzet van het onderzoek

Voor het onderzoek zijn de mobiele providers van Nederland onderzocht. Daarbij zijn er verschillende categorieën beoordeeld. Gekeken is naar de voorwaarden, het netwerk en de prijs. Voor de categorie voorwaarden is er naar meerdere aspecten gekeken. Zo is er goed gekeken naar de tarieven, de onverwachte kosten en de contact mogelijkheden. Voor het netwerk wordt er gekeken naar externe onderzoeken van Opensignal en P3, de dekkingskaarten en de beoordelingen van gebruikers. Voor het onderzoek naar de prijs is er gekeken naar de goedkoopste abonnementen voor verschillende typen gebruikers per maand.

Goedkoopste maandelijkse provider

 • Goedkoop voor alle soorten gebruikers
 • Altijd goedkoop, zelfs zonder aanbiedingen

We kijken iedere maand naar de prijzen van verschillende sim only abonnementen en aanbiedingen. Iedere maand kan een andere provider de goedkoopste zijn. In het onderzoek van vorig jaar hebben we nog gekeken naar de prijzen en aanbiedingen van heel 2019. In 2020 pakken we dit anders aan waardoor de goedkoopste provider actueler is.

Uiteindelijk wordt elke maand de goedkoopste provider uitgeroepen. De goedkoopste provider is niet voor iedereen dezelfde provider. Vandaar dat er voor dit onderzoek ook een onderscheid is gemaakt tussen klein-, middel- en grootverbruikers.

Dit wordt er verstaan onder klein-, middel- en grootverbruikers: 

 • Klein verbruik: 100 minuten en 1 GB
 • Gemiddeld verbruik: 150 minuten en 5 GB
 • Grootverbruik: Onbeperkt bellen en 10 GB

Voor deze maand is Youfone de goedkoopste provider. Voor alle typen gebruikers hebben zij goedkope abonnement. Voor middel- en grootverbruikers is Youfone zelfs het goedkoopste.

Voorwaarden

 • Goede communicatie
 • Informatief naar de klant toe
 • Veel contactmogelijkheden

Tijdens het onderzoek naar de voorwaarden bij mobiele providers is het uitgangspunt betrouwbaarheid. Dit is naar voren gekomen tijdens de interviews die gehouden zijn met verschillende klanten. Aan de hand van de contracten van mobiele providers zijn eisen opgesteld voor de volgende categorieën:

 • De communicatie van de provider naar de klant toe als het gaat om een wijziging van de tarieven
 • Maatregelen om onverwachte kosten tegen te gaan
 • Contactmogelijkheden
Wat zijn de eisen per categorie?

De contracten zijn daarbij met elkaar vergeleken. Vervolgens zijn daar conclusies per categorie uit gekomen. Per onderdeel is het gemiddelde van elke provider genomen en daaruit is een winnaar gekomen. De beste provider voor de categorie voorwaarden is Hollandsnieuwe. Zij scoren op alle onderdelen tenminste een voldoende en communiceren erg goed naar hun klanten toe.

Beste netwerk 

 • Beste dekking
 • Hoogste internetsnelheid in praktijk

Om erachter te komen welke provider het beste netwerk heeft, worden er meerdere onderdelen beoordeeld. Een mobiele provider krijgt een betere score wanneer de provider een hogere internetsnelheid heeft ten opzichte van de andere providers. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen de theoretische en praktische downloadsnelheid. Om deze onderdelen zo goed mogelijk te beoordelen is er gekeken naar de onderzoeken van P3 en Opensignal.

P3 en Opensignal onderzoeken niet alle providers maar de vier netwerkbeheerders die in Nederland actief zijn. De vier netwerkbeheerders zijn KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone. Zij zijn de mobiele hoofdproviders en alle andere providers maken gebruik van deze vier netwerken. Zo maken de providers Simyo en Youfone gebruik van het netwerk van KPN.

Net als vorig jaar heeft T-Mobile het beste netwerk. Zij komen het beste uit het onderzoek van P3 en Opensignal. Bovendien hebben zij de beste dekking van Nederland en maakt T-Mobile gebruik van een eigen netwerk.

Beste mobiele provider 2020

 • Het beste netwerk van 2020
 • Uitstekende communicatie

Wederom is Tele2 verkozen tot de beste mobiele provider van Nederland. Tele2 heeft net als vorig jaar het beste netwerk. Ook communiceren zij goed in het contract met de klant. Daarnaast zijn zij erg goedkoop. Doordat zij in de verschillende soorten categorieën die zijn onderzocht uitstekend scoren zijn zij de beste mobiele provider van 2020.

Updates na publicatie onderzoek

1 oktober 2020: Door het succes van de aanbieding in augustus heeft Youfone deze één week van september weer actief gehad. Doordat ze geen aansluitkosten hoeven te betalen, stapten veel Nederlanders over naar Youfone. In september zijn Tele2 & Vodafone iets duurder geworden waardoor hun cijfers gezakt zijn. Verder is KPN goedkoper geworden waardoor zij gestegen zijn. Verder heeft Opensignal een nieuw onderzoek uitgevoerd naar de status van de netwerken in Nederland. Opnieuw blijkt dat T-Mobile het beste netwerk van Nederland heeft. Ook komt in dit onderzoek naar voren dat Tele2 10 Mbit/s sneller is geworden dan het vorige onderzoek.

Alle resultaten beste mobiele provider onderzoek

PrijsVoorwaardenNetwerkBeoordeling
Tele2
4 van de 5 sterren
4 van de 5 sterren
5 van de 5 sterren
8,2
Youfone
5 van de 5 sterren
3 van de 5 sterren
3 van de 5 sterren
7,9
Simyo
4 van de 5 sterren
3 van de 5 sterren
4 van de 5 sterren
7,5
Lebara
5 van de 5 sterren
3 van de 5 sterren
3 van de 5 sterren
7,3
Ben
5 van de 5 sterren
2 van de 5 sterren
4 van de 5 sterren
7,2
Hollandsnieuwe
4 van de 5 sterren
4 van de 5 sterren
3 van de 5 sterren
7,2
KPN
2 van de 5 sterren
4 van de 5 sterren
5 van de 5 sterren
7,1
Vodafone
2 van de 5 sterren
3 van de 5 sterren
5 van de 5 sterren
6,8
T-Mobile
3 van de 5 sterren
2 van de 5 sterren
5 van de 5 sterren
6,7
Simpel
4 van de 5 sterren
3 van de 5 sterren
3 van de 5 sterren
6,3