Vodafone stelt 5G beschikbaar

Vanaf dinsdagavond 28 april stelt Vodafone 5G beschikbaar voor meer dan de helft van Nederland. Onder andere in de Randstad en in delen van Noord-Brabant. Daarmee lopen zij voor op de concurrentie. Uiteindelijk wil Vodafone eind juli in heel Nederland 5G beschikbaar gaan stellen. 

Bekijk de volledige 5G dekkingskaart van Vodafone

Functies van 5G

Het is opvallend te noemen. Namelijk omdat rond de zomer providers pas hun 5G netwerken zouden gaan activeren. De eerste 5G veiling zou pas in juni worden afgerond. Vodafone gaat nu vooral gebruik maken van een frequentieband waar de voorganger 4G op werkt. Vodafone zegt daarover dat het verschil in snelheid niet heel erg merkbaar zal zijn voor wie op 5G overschakelt. Het verschil is namelijk maar 10 procent. De provider zegt hierover dat ze uiteindelijk wel de juiste snelheid van 1 gigabit per seconde willen behalen. Wanneer dat zal zijn, is nog niet duidelijk. 1 gigabit per seconde is ongeveer drie keer zoveel als het maximum dat 4G-klanten op dit moment hebben.

5G abonnementen en 5G toestellen

Vodafone heeft vorige maand al 5G in zijn mobiele abonnementen opgenomen. Zo kunnen klanten die een Red-abonnement hebben en een telefoon die 5G ondersteunt gebruik gaan maken van het 5G-netwerk. De klanten hoeven daar bovendien niet extra voor te betalen. Onder andere de Galaxy S20, S20+, S20 Ultra en de OPPO Find X2 zijn beschikbaar voor het netwerk.

Ontwikkeling van 5G

De laatste tijd komt 5G steeds vaker in het nieuws. Dit doordat er weerstand wordt geboden tegen 5G omdat het zou leiden tot gezondheidsschade. Er zijn zelfs een aantal branden gepleegd om zo de ontwikkeling van 5G tegen te gaan. Het is echter nog niet wetenschappelijk bewezen of 5G schade brengt aan de gezondheid. Dit heeft Vodafone, KPN en T-Mobile dan ook niet tegengehouden om door te gaan met de voorbereidingen voor een landelijk 5G-netwerk.

T-Mobile en KPN

Allereerst leek T-Mobile de eerste provider te zijn die 5G beschikbaar zou stellen in Nederland. Echter lijkt Vodafone ze een stapje voor te zijn en is de mobiele provider daarmee de koploper met 5G in Nederland. Wanneer T-Mobile en KPN, aangezien zij de andere twee providers zijn met een eigen netwerk, 5G gaan aanbieden is nog niet bekend. 

Andere bezoekers bekeken ook:

3 augustus 2020
Update beste provider: Nieuwe acties & 5G
Iedere maand zoeken wij uit welke mobiele provider het goedkoopste is en welke aanbiedingen er...
Lees het volledige artikel
27 juli 2020
5G beschikbaar bij drie netwerken
De 5G veiling is onlangs afgelopen. Dit betekend dat de beschikbare 5G frequenties tussen alle...
Lees het volledige artikel

Meer over: