4G internet is overal beschikbaar

4G internet is overal beschikbaar4G internet is veel sneller dan 3G internet. Alle mobiele providers bieden 4G internet aan. De internetsnelheid en dekking verschilt tussen de providers. Momenteel heeft KPN het snelste 4G netwerk van Nederland, met een maximumsnelheid tot 300 Mbit/s. In 2020 is 5G internet beschikbaar geworden in Nederland. Vodafone heeft met een snelheid van 1000 Mbit/s het snelste 5G netwerk.

Wat is 4G?

Anno 2021 bieden bijna alle Nederlandse providers gratis 4G internet aan. 4G is een afkorting van ‘4th generation’, waarmee de vierde generatie mobiele telecommunicatie wordt aangeduid. 4G is de opvolger van 3G internet. Ten opzichte van zijn voorganger biedt 4G een aantal voordelen, waaronder: betere dekking, een hogere internetsnelheid en beter bereik in dichtbevolkte gebieden. Daarnaast bestaat er een uitbreiding op het 4G netwerk in de vorm van 4G+. Deze vorm van 4G internet ondersteund de allerhoogste datasnelheden.

Snelheid van 4G internet

De maximaal haalbare 4G snelheid is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Het mobiele netwerk
  • Afstand tot de zendmast
  • Binnenshuis of buitenshuis
  • Drukte op het netwerk

Ondanks de vele factoren die invloed hebben op de internetsnelheid is 4G internet in Nederland over het algemeen stabiel. Bij het streamen van HD video over een 3G verbinding moet het beeldmateriaal nog worden geladen (bufferen) dit neemt ongeveer 1 minuut in beslag. Bij het streamen van HD video over een 4G verbinding is de buffertijd slechts enkele seconden. Ook het downloaden van apps gaat vele malen sneller. Bij veel handelingen merk je het verschil niet tussen 3G en 4G doordat er weinig data verstuurd wordt. Niet iedere provider biedt dezelfde 4G snelheid aan. Raadpleeg onderstaand overzicht voor de 4G snelheid van Nederlandse providers.

4G snelheid van alle Nederlandse mobiele providers4G snelheid van alle Nederlandse mobiele providers

Laatste update: 8 maart 2020

Het verschil tussen 3G en 4G internet

3G is de derde generatie mobiele telecommunicatie en is de voorloper van 4G. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de snelheid. De internetsnelheid van 3G is maximaal 14.4 Mbit/s. De internetsnelheid van 4G ligt tussen de 75 en 350 Mbit/s en is daarmee 5 tot 20 keer zo snel als 3G. Waar er in het verleden nog kon worden gekozen tussen een 3G of 4G verbinding wordt 4G tegenwoordig standaard door alle mobiele providers, behalve Ben, aangeboden. Onderstaande test laat een vergelijking zien tussen de snelheid van 3G en 4G internet bij praktische toepassingen.

Bekijk hoe snel 4G in de praktijk is
Bekijk het verschil tussen 3G en 4G

Dekkingskaarten van mobiele netwerken

Hieronder vind je de dekking van alle mobiele netwerken. Voer een plaats in om de dekking te bekijken.

5G dekking
4G dekking

In Nederland hebben niet alle mobiele providers een eigen netwerk. De meeste mobiele providers huren het netwerk van één van de drie netwerkbeheerders. De netwerkbeheerders in Nederland zijn KPN, T-Mobile & Vodafone.

4G dataverbruik, feiten en fictie

4G internet verbruikt meer data dan 3G internet. Dit heeft onder andere te maken met de manier waarop een website of app wordt ingeladen en de snelheid van 4G internet.

Waarom verbruikt 4G internet meer data dan 3G internet?

Veel websites en apps kunnen de internetsnelheid van een gebruiker uitlezen. Op basis van deze snelheid bepaald de app vervolgens of er een plaatje of video van hogere kwaliteit wordt voorgeschoteld. Die extra kwaliteit kost meer data.

Gaat internet sneller over 4G?

Met een 4G verbinding behoren laadtijden op websites tot het verleden. Een website wordt doorgaans direct getoond. Met een 3G verbinding kost het laden van een website al snel een paar seconden. In hetzelfde tijdsbestek kan je met 4G internet dus meer websites bezoeken.

Is 4G internet duurder dan 3G?

Tot voor kort bracht een deel van de providers extra kosten in rekening als er voor 4G internet werd gekozen. Tegenwoordig bieden negen van de tien providers 4G internet aan als gratis dienst. Alleen mobiele provider Ben brengt nog extra kosten in rekening voor 4G internet.

Omdat het dataverbruik met 4G internet hoger ligt dan bij 3G internet heb je wel een grotere databundel nodig. Uiteraard is een grotere databundel duurder dan een kleine bundel. Gelukkig zijn providers sinds de komst van 4G internet steeds grotere databundels gaan aanbieden tegen voordeligere prijzen. Het gemiddelde dataverbruik ligt in Nederland tussen de 1 en 2 GB per maand.

4G frequenties

Frequenties voor het mobiele spectrum worden in blokken geveild door de Nederlandse overheid. In Nederland wordt 4G momenteel aangeboden op de volgende vier frequentieblokken:

Provider 3G frequentie(s) 4G frequentie(s)
KPN 900 MHz 800 MHz / 900 MHz / 1800MHz / 2100 MHz / 2600 MHz
Vodafone 900 MHz / 2100 MHz 800 MHz / 900 MHz / 1800 MHz / 2100 MHz / 2600 MHz
T-Mobile 900 MHz / 2100 MHz 800 MHz / 900 MHz / 1800 MHz / 2100 MHz / 2600 MHz

Alle andere providers maken gebruik van de frequenties van bovenstaande hoofdproviders. Over het algemeen geldt: hoe lager de frequentie hoe beter de dekking door muren heen dringt. Lagere frequenties kenmerken zich door een betere bereikbaarheid. De hogere frequenties zijn echter weer beter geschikt om in te zetten in drukke gebieden. Ook zijn er met hogere frequenties hogere downloadsnelheden beschikbaar.

Toekomst van mobiel internet: 5G

In 2020 is 5G internet beschikbaar gekomen in Nederland. Het grootste voordeel van 5G internet is dat de vertragingstijd, ook wel “latency” of “ping” genoemd, lager wordt. Hierdoor is een snellere response mogelijk bij het aanvragen van informatie over het internet. Dit heeft niets te maken met de hogere internetsnelheid die mogelijk is met 5G internet.

Het 5G netwerk wordt bij alle netwerkbeheerders nog verbetert. KPN, Vodafone & T-Mobile zijn flink aan het investeren in deze technologie. Mobiele providers zijn met 2G en 3G gestopt om ruimte te maken voor 4G en 5G. Alle netwerken hebben alleen nog 2G of 3G beschikbaar en niet meer beide.