Snel van provider wisselen met e-sims

E-Simkaart is super kleinEen simkaart is essentieel in een mobiele telefoon. Zonder een simkaart kan je geen gebruik maken van de service van een mobiele provider. De afgelopen jaren zijn simkaarten steeds kleiner geworden. De kleinste versie tot nu toe is de E-Simkaart.

De evolutie van simkaarten

Gedurende de afgelopen jaren is er omtrent mobiele telefoons veel verandert. Ongeveer 10 jaar geleden werden Mini simkaarten gebruikt, daarna kwamen de Micro simkaarten en later ook de Nano simkaarten. Deze simkaarten hebben respectievelijk de volgende groottes:

MiniMicroNano
Lengte25 mm15 mm12,3 mm
Breedte15 mm12 mm8,8 mm

Een simkaart wordt gebruikt om informatie van de provider, een zogenaamd ‘profiel’, op te slaan. Het profiel wordt gebruikt zodat je kan bellen bij de mobiele provider. De afgelopen jaren zijn de kaarten kleiner geworden omdat de technologie beter is geworden. Tegenwoordig gebruiken we alleen nog maar Nano simkaarten in moderne mobiele telefoons. De technologie in mobiele telefoons wordt uiteraard ieder jaar beter, enkele van de nieuwste telefoons bevatten e-simkaarten.

E-Simkaarten makkelijker voor consument

Een E-simkaart is een extreem kleine simkaart. De simkaart is ongeveer even groot als de punt van een balpen. Daarnaast is deze simkaart ook verwerkt in de telefoon, hierdoor kan je de e-simkaart niet uit de telefoon halen. Het voordeel van een e-simkaart is dat deze simkaart meerdere profielen kan bevatten, hierdoor kan je overstappen en gelijk gebruik maken van de nieuwe service van een mobiele provider. Nu moet je juist wachten tot de nieuwe simkaart binnen is.

Welke providers gaan hiermee starten?

Uiteraard kunnen providers niet gelijk de e-simkaart mogelijkheid gaan bieden. Verwacht wordt dat Tele2 de eerste provider zal zijn die hier gebruik van gaat maken. Tele2 gaat in het najaar van 2017 beginnen met het aanbieden van diensten via e-sims. T-Mobile en Vodafone hebben geen tijdsindicatie aangegeven, de providers melden enkel dat wanneer de markt hiervoor klaar is. KPN zal voorlopig nog geen e-sim functionaliteit aanbieden.

Niet iedere telefoon kan er gebruik van maken

Momenteel bieden een select aantal mobiele telefoons de mogelijkheid voor een e-sim. Hieronder vallen de Pixel 2, Pixel 2 XL, Samsung Galaxy S8 en de nieuwste iPhone. Hierdoor kunnen relatief weinig consumenten gebruik maken van de e-sim mogelijkheid. Uiteraard zal dit veranderen als meer providers het gaan ondersteunen en ook meer telefoons het ondersteunen.