Wat houdt mobiele dekking in?

Bij het vergelijken van mobiele abonnementen komt vaak het woord dekking naar voren.  Vragen zoals; ‘Welke provider heeft de beste dekking?’ of ‘Waarom heeft mijn mobiele telefoon geen of slecht bereik?’ worden vaak gesteld. Verder komen er aanbevelingen van providers met de beste dekking naar voren. Maar wat ís dekking nou eigenlijk?

Dekking in het algemeen

Elke provider zoals KPN of Vodafone heeft meer dan 95% dekking in Nederland. Echter is het bereik dat je telefoon heeft niet hetzelfde als de dekking. Er ontstaat af en toe verwarring over wat het verschil is tussen het bereik en de dekking. Dekking houdt in dat er een mobiele verbinding beschikbaar is binnen een gebied. Hoe goed je dekking is hangt af van je locatie, zowel binnen als buiten, en de drukte van je netwerk. Je hebt bereik als jouw mobiele telefoon het signaal van de zendmast kan ontvangen. Daarbij kan de kwaliteit van het bereik weer verschillen. De kwaliteit van het bereik ligt namelijk aan je eigen mobiel, het type zendmast en de afstand tot de zendmast.

Wat als je dekking niet goed blijkt te zijn?

Als je vaak last hebt tijdens het bellen, op een specifieke plek, omdat iemand wegvalt of dat internet het niet goed doet kan het zijn dat je geen goede verbinding hebt met je mobiele netwerk. Dekkingskaarten kunnen je helpen om het bereik te controleren op een bepaalde plek. Desondanks hoeft het niet altijd aan het gebied te liggen waarin je je bevindt. Het kan namelijk zijn dat de simkaart van je mobiele telefoon beschadigd is waardoor je geen goede verbinding hebt. Je zou er daarom voor kunnen kiezen om een nieuwe simkaart te kopen.

Verder zou je bij een slechte dekking kunnen overstappen naar een andere provider. Goede kans dat een andere provider wel dekking biedt op die locatie. Tenslotte kun je een nieuwe telefoon kopen die betere technieken ondersteunt zoals 4G+ en 5G. Dit verbetert jouw bereik.

Dekkingskaarten

De vier grootste providers van Nederland zijn KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone. Zij beschikken over nagenoeg een landelijk dekking. Informatie over de landelijke dekking van een telefoon provider kan via een dekkingskaart worden gevonden. Met een dekkingskaart kan er gekeken worden of je goed bereik hebt in jouw eigen woonplaats. Bovendien is het slim om rond te vragen in je omgeving over de ervaring van bepaalde providers.

Dekking is belangrijk dus controleer het altijd

Dekking is dus de mobiele verbinding dat je hebt met je mobiele telefoon en is bepalend voor hoe goed jouw telefoon functioneert binnen een gebied. Door gebruik te maken van dekkingskaarten kan je erachter komen hoe goed het bereik is in jouw eigen regio. En kun je uiteindelijk een goede keuze maken welke provider het beste bij je past.  

Ronald van Rooijen

 Ronald van Rooijen
Ronald van Rooijen heeft al ruim tien jaar ervaring in de telecom. Hij weet alles over telefoons & providers. Ronald heeft interesse in de nieuwste technieken en voorziet consumenten van advies om de best passende provider te vinden.
Lees meer over

Andere bezoekers bekeken ook:

21 juni 2021
Mobiele providers overtreden regels over de internetsnelheid
Tijdens het afsluiten van een abonnement zie je vaak een 4G of 5G downloadsnelheid...
Lees het volledige artikel
18 december 2020
Wat is het beste netwerk? [Dec 2020 update]
Het eind van het jaar is altijd een goed moment om te reflecteren op de...
Lees het volledige artikel

Meer over: