T-Mobile gemiddeld snelste 4G provider

T-Mobile snelste providerHoewel KPN en Vodafone 4G+ aanbieden is T-Mobile het snelste in de overlappende gebieden.

– T-Mobile gebruikers testen hun snelheid meer
– Evolutie van 4G eind 2014
– Ping verschil tussen computer en mobiel
– KPN en Vodafone worden sneller

T-Mobile snelste mobiele provider

T-Mobile is gemiddeld de snelste provider in Nederland. In de gebieden waar T-Mobile, KPN en Vodafone alle drie leveren is de mobiele provider gemiddeld 10 Mbit/s sneller. In 2015 kan hier echter verandering in komen.

Onderzoek DIKW Consulting

Het onderzoeksbureau DIKW Consulting heeft een onderzoek gepubliceerd over de gemiddelde 4G snelheden in Nederland. In het onderzoek wordt tussen verschillende providers gekeken wat de gemiddelde snelheid is. De data komt uit de bekende speedtest van Ookla en het gemiddelde bepaald uit 125147 verschillende tests.

Downloadsnelheid bij 4G

Tijdens het surfen op het web is de downloadsnelheid belangrijk. Bij een hoge downloadsnelheid is het mogelijk sneller webpagina’s te laden en video’s te laten afspelen. Meerdere providers bieden in 2015 een 4G netwerk aan. De snelste providers bieden een downloadsnelheid van maximaal 225 Mbit/s aan. Deze downloadsnelheid kan behaald worden door middel van een 4G+ connectie.

Momenteel bieden enkel KPN en Vodafone een 4G+ netwerk aan. T-Mobile biedt een snel 4G netwerk aan waarbij de maximale downloadsnelheid voor consumenten 120 Mbit/s is. De theoretisch maximale snelheid van het 4G netwerk van T-Mobile is 150 Mbit/s.

T-Mobile gebruikers testen hun snelheid meer

Het is onbekend hoeveel abonnees bij T-Mobile, KPN en Vodafone toegang hebben tot het 4G of 4G+ netwerk. Er is geen reden om aan te nemen dat abonnees bij één van deze mobiele providers vaker een 4G speedtest doen dan bij één van de andere mobiele providers.

Speedtests

In totaal deden T-Mobile klanten ongeveer 44% van alle tests. T-Mobile klanten deden ongeveer 15.000 meer tests in de maanden oktober, november en december dan klanten bij de andere mobiele providers. In oktober 2014 lanceerde T-Mobile een nieuw type abonnement, hierdoor kan het aantal tests hoger zijn dan normaal. Een andere verklaring kunnen eventuele storingen zijn op het netwerk van T-Mobile.

Evolutie van 4G eind 2014

Uit het onderzoek blijkt dat T-Mobile de hoogste gemiddelde downloadsnelheid heeft in Nederland van alle providers samen. De gemiddelde downloadsnelheid van T-Mobile in kwartaal 4 van 2015 was ongeveer 37,5 Mbit/s. Hieronder is een overzicht van de 4G downloadsnelheid per kwartaal per provider.

Gemiddelde downloadsnelheid verschillende providers

In de bovenstaande grafiek is duidelijk zichtbaar dat T-Mobile gemiddeld de hoogste downloadsnelheid biedt aan haar klanten. T-Mobile biedt meer dan 10 Mbit/s extra per maand in vergelijking met de andere twee netwerkbeheerders. Opmerkelijk is dat KPN de laagste downloadsnelheid heeft.

Gemiddelde uploadsnelheid verschillende providers

In vergelijking tot de andere twee providers heeft KPN in de bovenstaande grafiek een lage uploadsnelheid. Een hoge uploadsnelheid is fijn voor het verzenden van grote bestanden, echter is de uploadsnelheid van KPN voldoende. Onlangs werdt uit het kwartaal verslag van KPN bekend dat video streamen op de mobiele telefoon met 230% is toegenomen. De huidige uploadsnelheid van KPN is voldoende om in hoge kwaliteit te video bellen.

Zoals eerder besproken was heeft ping invloed op de surf ervaring. Hieronder is een overzicht van de ping bij T-Mobile, KPN en Vodafone.

Ping bij verschillende providers

T-Mobile heeft de laagste ping in vergelijking met de andere mobiele providers. Echter is het verschil niet merkbaar tijdens het surfen. Uit het bovenstaande overzicht is op te maken dat KPN een netwerk heeft dat zeer stabiel is. Tussen oktober, november en december lag de ping maximaal 1 ms uit elkaar. Het netwerk van T-mobile is eveneens vrij stabiel.

Ping tijdens het browsen

Mobiele providers vermelden vaak de maximale downloadsnelheid. Enkele keren wordt de maximale uploadsnelheid vermeld. Echter wordt nooit de gemiddelde ping vermeld. Ping is de tijd tussen de gebruiker en de server. Als je op een link klikt wordt er een opdracht (vraag) gestuurd naar de server, de server regeert hier op een geeft een antwoordt terug. De tijd dat dit proces duurt heet ping.

Een hoge ping zal er voor zorgen dat een webpagina langzaam lijkt te reageren. Hierdoor kan het lijken dat de internet snelheid traag is, echter komt dit dus door de ping. Als het antwoordt eenmaal binnen is zal de website snel laden als men een hoge downloadsnelheid heeft. Een hoge ping heeft vooral effect op het gemak van browsen en het spelen van online spelletjes op de mobiele telefoon. Ping kan je verbeteren door het signaal beter te maken, dit kan je doen door naar buiten te lopen.

Ping verschil tussen computer en mobiel

Hoewel 4G zeer snel is, zit er nog een groot verschil tussen de snelheid internetten op de computer en op je mobiele telefoon.

Ping naar Google

Hierboven is de snelheid van computer internet goed weergegeven. De ping naar Google is vanaf Utrecht ongeveer 15 ms, dit is bijna 3x zo snel als op de mobiele telefoon. Dit komt doordat bij mobiel internet de informatie eerst naar een zendmast gaat voordat het naar de server gaat.

T-Mobile in Nederlandse steden

In het overlappende dekkingsgebied van alle drie de mobiele providers is T-Mobile in alle gevallen de snelste provider. Dit zijn de volgende steden: Amsterdam, Rotterdam, ‘s-Gravenhage, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Groningen, Almere, Breda, Nijmegen, Enschede, Apeldoorn, Haarlem, Arnhem, Amersfoort, Zaanstad, ‘s-Hertogenbosch, Zoetermeer, Maastricht. De inwoners van deze steden zijn goed voor 28,94% van alle inwoners in Nederland.

KPN heeft de één na hoogste snelheid in de volgende steden: Tilburg, Groningen, Breda, Nijmegen, Enschede, Apeldoorn, Haarlem, Arnhem, Amersfoort, Zaandam en ‘s-Hertogenbosch. In de overige gebieden is Vodafone sneller dan KPN. Bekijk daarom de dekkingskaart van T-Mobile, dekkingskaart van KPN en de dekkingskaart van Vodafone om te zien waar jij 4G internet kan hebben. T-Mobile is niet sneller in gebieden waar ze geen 4G dekking hebben. In deze gebieden zijn KPN en Vodafone sneller.

KPN en Vodafone worden sneller

Hoewel T-Mobile momenteel geen 4G+ aanbiedt is deze mobiele provider gemiddeld sneller dan KPN en Vodafone. Echter kan hier gedurende 2015 verandering in komen. KPN en Vodafone zijn bezig met het opzetten van een landelijke 4G+ dekking. Daarnaast krijgen meer consumenten een mobiele telefoon met 4G+ mogelijkheden. Hierdoor worden KPN en Vodafone in de toekomst sneller.

Kevin Mol

UX-Designer Kevin Mol
Kevin Mol werkt al ruim 5 jaar bij bestemobieleproviders.nl. Sinds dag 1 is hij bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de website. Hij wil weten waar bezoekers echt naar opzoek zijn & hoe je de bezoekers het beste kunt helpen om de beste provider te vinden
Lees meer over

Andere bezoekers bekeken ook:

21 juni 2021
Mobiele providers overtreden regels over de internetsnelheid
Tijdens het afsluiten van een abonnement zie je vaak een 4G of 5G downloadsnelheid staan. Maar...
Lees het volledige artikel
2 februari 2021
Hollandsnieuwe: Sneller 4G & Maandelijks opzegbaar
Sinds vandaag 2 februari 2021 biedt Hollandsnieuwe maandelijks opzegbare abonnementen aan....
Lees het volledige artikel

Meer over: