Nederlanders willen een grotere databundel bij eerstvolgende abonnement

Nederlanders kiezen steeds grotere databundelsNederlanders verwachten dat de databundel van het eerstvolgende abonnement dat ze afsluiten gemiddeld 4,4 GB groot zal zijn. Ter vergelijking: de meest voorkomende databundel is nu ongeveer 4 GB, zo blijkt uit cijfers afkomstig van Telecompaper. Ongeveer tien procent van de mensen geeft aan om in de toekomst een abonnement met een onbeperkte databundel af te sluiten. Sinds 2017 bieden Tele2 en T-Mobile en dergelijke databundel aan voor respectievelijk 25 en 35 euro per maand.

Nederlanders sluiten steeds ruimere databundels af bij een nieuw abonnement

Telecompaper vraagt Nederlanders sinds 2013 hoe groot hun huidige databundel is en hoe groot hun volgende databundel zal zijn. De meeste respondenten gaven aan bij een volgend abonnement te kiezen voor een grotere databundel dan de bundel die ze nu hebben. Naast de grootte van de databundels is ook het aantal mensen met een mobiele databundel flink toegenomen. In 2013 had 43 procent van de Nederlanders nog helemaal geen mobiele databundel. In 2015 was het aantal mensen met een telefoonabonnement zonder databundel gedaald naar 25 procent. In 2017 gebuikte slechts 19 procent van de Nederlanders geen mobiele data. Deze groep gebruikte ofwel helemaal geen internet op de telefoon op deed dit enkel via Wifi.

Steeds minder mobiele providers bieden kleine databundels aan

De groep mensen die voor het eerst een mobiele databundel afsluit kiest er vaker voor om te beginnen met een kleine databundel. Omdat deze groep inmiddels relatief klein is wordt de overstap naar grotere databundels goed zichtbaar. In 2013 was 57 procent van de databundels 500 MB of kleiner, vier jaar later is dit nog maar 31 procent.

Mobiele providers lijken met de trend mee te bewegen en bieden steeds minder kleine databundels aan. Alleen Vodafone, T-Mobile, Ben en Simpel bieden databundels aan van maximaal 500 MB. Tegelijkertijd neemt het aantal providers dat grote en zeer grote databundels aanbiedt alleen maar toe.

Unlimited abonnementen mobiele providers Tele2 en T-Mobile in trek

Tien procent van de Nederlanders geeft aan in de toekomst te kiezen voor een abonnement met een onbeperkte databundel. In het verleden gaven mensen ook al aan te kiezen voor een onbeperkte databundel maar was er nog geen mobiele provider met een dergelijk aanbod. Sinds de lancering van de ‘unlimited’ bundels van mobiele providers Tele2 en T-Mobile in 2017 is het afsluiten van een onbeperkte databundel mogelijk. In onderstaand overzicht is een vergelijking opgenomen tussen de onbeperkte databundels van Tele2 en T-Mobile.

Databundel FUP* Prijs p/m
Onbeperkt data/bel/sms Standaard 5GB
Daarna ophogen met 1GB per keer tot 50 GB per dag
€ 25,-
Onbeperkt data/bel/sms Standaard 5GB
Daarna ophogen met 1GB per keer tot 50 GB per dag
€ 35,-

*Fair use policy. Middels de fair use policy proberen mobiele providers misbruik van diensten en overlast voor andere gebruikers te voorkomen.

Tele2 biedt het goedkoopste abonnement aan met een onbeperkte databundel. Qua algemene voorwaarden komen beide ‘unlimited’ abonnementen op veel punten overeen. Beide mobiele providers hanteren een standaardverbruik van 5 GB per dag waarna de databundel telkens met 1 GB kan worden opgehoogd tot een maximum van 50 GB per dag. Bij T-Mobile daalt de maandprijs van het abonnement als er meerdere ‘unlimited’ abonnementen binnen één huishouden worden afgesloten. Dit voordeel loopt op naargelang er meer abonnementen worden afgesloten. Onderstaand overzicht toont de totale korting die je kan krijgen.

Aantal Voordeel* Maandprijs*
1x Unlimited Geen voordeel € 35
2x Unlimited € 6,50 € 28,50
3x Unlimited € 10,- € 25,-
4x tot 6x Unlimited € 12,50 € 22,50

*Per abonnement

Wanneer er meer dan drie ‘unlimited’ abonnementen binnen één huishouden worden afgesloten komt de maandelijkse abonnementsprijs van T-Mobile onder die van Tele2.

Ronald van Rooijen

 Ronald van Rooijen
Ronald van Rooijen heeft al ruim tien jaar ervaring in de telecom. Hij weet alles over telefoons & providers. Ronald heeft interesse in de nieuwste technieken en voorziet consumenten van advies om de best passende provider te vinden.
Lees meer over

Andere bezoekers bekeken ook:

21 juni 2021
Mobiele providers overtreden regels over de internetsnelheid
Tijdens het afsluiten van een abonnement zie je vaak een 4G of 5G downloadsnelheid...
Lees het volledige artikel
6 oktober 2020
Simyo goedkoopste eSim provider
Heb je een telefoon met eSim of wil je een telefoon met eSim kopen? Bij Simyo heb je...
Lees het volledige artikel

Meer over: