5G, de 5e generatie van mobiel internet

In 2020 staat de uitrol van het 5G netwerk op de planning. Dit supersnelle netwerk zal ervoor zorgen dat de wereld op een heel nieuw niveau met mobiel internet komen. 5G biedt internetsnelheden die bijna 100x sneller zijn dan wat met het huidige 4G netwerk mogelijk is. Daardoor zijn er nieuwe functies voor het 5G netwerk.

Inhoudsopgave

Wat is 5G?

5G is de 5e generatie van mobiel internet, de voorganger van 5G is 4G internet. Het 5G netwerk is vele malen sneller en heeft een hogere gebruikers capaciteit. De maximale downloadsnelheid van 5G is 20 Gbit/s en de uploadsnelheid is 10 Gbit/s. Hierdoor biedt 5G de wereld veel nieuwe opties aan. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om steden slimmer te maken met 5G.

Het verschil tussen praktijk & theorie voor 5G en 4G(+)

5G bouwt op de technologie die met 4G gebruikt door. Veel providers maken nu plaats voor dit netwerk, door het huidige 3G netwerk uit te zetten. Dit zal gaan beginnen in 2020. De praktische snelheid van het 5G netwerk is velen malen hoger dan bij 4G plus. Gemiddeld is de 4G snelheid die in de praktijk aangeboden wordt door providers 75 Mbit/s tot 150 Mbit/s. Met 5G zal dit rond de 2000 Mbit/s zitten. De praktijk snelheid van het internet zal altijd lager scoren dan de maximale snelheid. Dit kan aan de drukte van het netwerk, locatie, bereik, telefoon etc. liggen. Dit neemt niet weg dat het 5G netwerk een razendsnelle opvolger van 4G is.

De voordelen van 5G

De introductie van het 5G netwerk brengt veel functionaliteit met zich mee. Het netwerk kan nu voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Voorheen kon dit niet door de hogere ping van het 4G(+) netwerk. Bij het 5G netwerk is de ping (reactietijd) 1 ms terwijl dit bij 4G rond de 50 ms zit. Een lage ping is erg belangrijk als je het netwerk voor andere sectoren wilt gebruiken. Hiervoor is de snelheid ook van groot belang. Bij het 4G+ netwerk was hoogst mogelijke snelheid 300 Mbit/s. Met 5G kan je maar liefst snelheden van 20 Gbit/s bereiken. Met die snelheid en lage ping is het mogelijk om bijvoorbeeld steden slimmer te maken of zelfrijdende auto’s realiteit te laten worden.

Limitaties

Het grootse nadeel van 5G is dat het maximale bereik kleiner is dan dit van 4G. In de grafiek wordt dit dan ook uitgebeeld. Door het gebruik van meerdere Small cells zal het kleinere bereik gecompenseerd worden.

Maar niet iedereen wilt een Zendmast naast zijn of haar huis. Het gebruik van Small cells zal daardoor een populairdere optie zijn voor veel providers. Hierdoor zal het een langere tijd duren voordat je dezelfde stabiele verbinding met 5G zoals je nu met 4G hebt. Ook zal het ontvangst binnenshuis slechter zijn dan dat van het 4G netwerk. 5G gebruikt namelijk een hoge frequentie die je huis minder goed binnenkomt. Dit kan worden verholpen door het gebruik van een 5G versterker binnen.

Frequenties van 5G

In Nederland zijn de providers nog aan het testen met het 5G netwerk, hiervoor worden de volgende experimentele frequenties gebruikt.

  • 700 MHz
  • 722 MHz
  • 2300 MHz
  • 3410 MHz
  • 3500 MHz
  • 3655 MHz

T-Mobile en KPN zijn bezig met een landelijke test op de frequentie van 700 MHz. KPN heeft plannen om binnenkort met de 26 GHz-frequentie in Amsterdam te gaan testen.

Het bereik van 5G

Het bereik van de verschillende frequenties uitgebeeld.

Frequenties van 5G

In Nederland zijn de providers nog aan het testen met het 5G netwerk, hiervoor worden de volgende experimentele frequenties gebruikt.

  • 700 MHz
  • 722 MHz
  • 2300 MHz
  • 3410 MHz
  • 3500 MHz
  • 3655 MHz

T-Mobile en KPN zijn bezig met een landelijke test op de frequentie van 700 MHz. KPN heeft plannen om binnenkort met de 26 GHz-frequentie in Amsterdam te gaan testen.

Het bereik van 5G

Het bereik van de verschillende frequenties uitgebeeld.


Frequenties Bereik van de antenne Bruikbaarheid Gebruikelijk in
Zendmast 700 MHz 3,14 km² Maximaal 3 km Landelijke dekking
Small cell 3.5 GHz 196,40 m² Maximaal 500 m Plaatselijke dekking
Micro cell 26 GHz 19 m² Maximaal 25 m Kleinschalige dekking
Dit zijn de frequenties die in de toekomst door de providers gebruikt gaan worden.

Veiling van 5G frequenties

De frequenties van 700 MHz, 1400 MHz en 2100 MHz zullen eind 2019 of begin 2020 worden verkocht. De 3.5 GHz band zal in het eind van 2021 of begin 2022 worden geveild. Het verkopen van de frequenties is al vaak uitgesteld. Dit komt omdat de Europese Unie het onderzoek naar de fusie van T-Mobile & Tele2 moest afronden. De rijksoverheid wilt dat er minimaal 3 aanbieders van snelle mobiele communicatie zijn. Met 3 verschillende aanbieders kan een monopoly voorkomen worden.

5G zendmast

Soorten zenders

Voor het 5G netwerken zullen nieuwe zendmasten nodig zijn.

Meerdere Zendmasten gebruiken als Massive MIMO

Massive MIMO (multiple-input, multiple-output) zendmasten worden ingezet om het gebruiksvermogen per gebruiker te kunnen verhogen. De Massive MIMO zendmast heeft een toepassing voor binnen en buitenshuis. Het signaal van de zendmast zal buitenshuis beter functioneren dan binnenshuis. De Massive MIMO zendmast zal via een nieuwe manier van data versturen, genaamd beamforming.

Beamforming zorgt ervoor dat je data gelijk naar jou wordt gestuurd. Voorheen werd de data algemeen uitgezonden, dit zorgde voor een hogere netwerk reactietijd (latency). Latency is de tijd die het kost nadat je een actie hebt gestart om de reactie te krijgen. Het 4G netwerk zat al aan een latency van 50 milliseconden. Met 5G is de latency heel wat lager namelijk 1 milliseconde.

Small Cells

Small Cells zijn ontwikkeld om extra dekking te geven op drukbezochte plaatsen. Een treinstation of het stadscentrum zijn hier voorbeelden van. De hoge gebruikscapaciteit van deze Small Cells zorgt ervoor dat iedereen een goede connectie heeft. Small Cells kunnen tevens binnen worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je binnenshuis kan rekenen op een stabiele verbinding. Het grote nadeel aan Small Cells is dat ze een kleine bereik hebben.

Micro cells

Micro cells hebben een nog kleinere dekking dan Small Cells en zullen daarom vaker binnenshuis als een 5G versterker worden gebruikt. Met Micro cells kunnen providers een optimale dekking binnen en buiten leveren.

De telefoons die gebruik maken van het 5G netwerk

Er zijn op dit moment nog niet veel smartphones die 5G ondersteuning hebben. Dit gaat volgend jaar gaan veranderen. Apple komt in 2020 met een iPhone die 5G ondersteund. Apple lanceert in 2022 zijn eigen 5G-modem. Een modem converteert het binnenkomende signaal en stuurt het dan door naar de bestemde apparaten. Er zijn al een aantal Android smartphones die 5G ondersteuning bieden.

De telefoons die al 5G kunnen gebruiken
  • Huawei Mate X
  • Samsung Galaxy S10 5G
  • LG V50 ThinQ
  • Xiaomi Mi Mix 3
  • OnePlus 7 Of OnePlus 7T
  • ZTE Axon 10 Pro
  • Motorola Z3
  • Nokia 10
  • OPPO R15
  • Samsung Galaxy Fold
  • Huawei Mate 20 X 5G
  • OPPO Reno 5G

Gebruik van 5G met virtual reality

Wat is er nu al mogelijk met 5G

Er wordt hoofdzakelijk over de mobiele toepassing gesproken maar voor wat zou je het 5G netwerk nog meer kunnen gebruiken?

Virtual Reality en Augmented Reality

Virtual Reality (VR) is een door de computer gesimuleerde 3D wereld, VR word nu al gebruikt voor bepaalde therapieën. Augmented Reality (AR) lijkt erg op Virtual Reality, maar is een computer-generated image in de echte wereld. Deze techniek wordt nu door het leger gebruikt. Door de lage latency van het 5G Netwerk is het mogelijk om VR & AR echt tot werk te zetten. Je zou op bezoek kunnen gaan in VR bij een van je vrienden die aan de andere kant van het land woont.

eHealth

Met het 5G netwerk is er voor de zorgsector meer mogelijk. Het 5G netwerk heeft een lagere netwerk vertraging (latency), waardoor artsen op afstand een operatie zouden kunnen uitvoeren. Dit wordt ook mede mogelijk gemaakt door VR-technologieën. 5G heeft een hoge maximum snelheid. Hierdoor is de kwaliteit die de arts te zien krijg velen malen hoger.

Zelfrijdende auto's

Zelfrijdende Auto’s

Het nieuwe 5G netwerk zorgt er voor dat, zelf rijdende auto’s met elkaar kunnen communiceren. Hiervoor is een volledige dekking nodig in Nederland. Om hieraan te voldoen zijn er minimaal 13.531 Zendmasten nodig. De berekening hiervoor is de oppervlakte van Nederland (41.543 km²) gedeeld door het geschatte bereik van 1 zendmast (3,14 km²). Dit is een groot stuk land. Hierdoor zal het een tijd duren voordat er een completen dekking in Nederland is.

Toen het 4G netwerk in Nederland werd geïntroduceerd duurden het 2 jaar voordat 90% van de Nederlanders het konden gebruiken. Het duurt nog een paar jaar voordat het technisch gezien mogelijk is om met een auto op het 5G netwerk te rijden.

Smart Cities

Smart Cities (een slimmere stad) zijn steden waar informatie en communicatietechnologieën (ICT) worden gebruikt om het dagelijks leven te verbeteren. Per definitie is een smart city een stad die wordt bestuurd door het gebruik van data. Er zijn al een paar manieren hoe steden slimmer worden gemaakt.

Slimme steden Voorbeelden van een slimme stad zijn:
  • Real time parkeerplaatsen reserveren
  • Het live inzicht krijgen in je vertrektijden
  • Zelfrijdende auto’s met elkaar laten communiceren
  • Informatie delen via Virtual Reality
  • Direct je locatie & informatie delen met hulpdiensten bij nood

De eerste 5G netwerken

Om het eerste 5G netwerk tot stand te krijgen doen de providers eerst kleinschalige testen. Hierdoor kunnen de providers een beter beeld scheppen bij het netwerk. In een klein aantal landen is het sinds kort mogelijk om van het 5G netwerk gebruik te maken.

Het 5G netwerk in Nederland

In Nederland zijn er nu 3 steden die als eerste een 5G netwerk in willen zetten. Dit zijn:

  • Den Haag
  • Amsterdam
  • Apeldoorn

Den Haag is door T-Mobile uitgekozen om als eerste het 5G netwerk op te zetten. In oktober zal T-Mobile beginnen met testen van het 5G netwerk in Den Haag. Dit wordt gedaan op de 700 MHz testfrequentie. T-Mobile heeft ook een landelijke test vergunning voor 2×10 MHz gekregen. Er staat al een zendmast van T-Mobile klaar in Amsterdam, die ná de 5G veiling gelijk omgeschakeld kan worden. Het plan is om de volledige uitrol in 2020 te starten.

Vodafone is begonnen met het testen van het 5G netwerk in Nederland. Dit doen zij in Maastricht. KPN is in 2018 gestart met 4 proeven in Nederland. De proeven worden gedaan in Amsterdam zuidoost, op de A58 tussen Eindhoven en Tilburg, in de haven van Rotterdam en bij een boerderij in Drenthe. Hieronder staat een kaart met de voorspelde verspreiding van de dekking per provider.

Dit is onze voorspelling van hoe het 5G netwerk zich zal gaan ontwikkelen. Gebaseerd op de groei van het 4G netwerk.

Het eerste 5G netwerk in de wereld

Zuid-Korea heeft als eerste een 5G netwerk uitgerold in de wereld. Het 5G netwerk is daar erg beperkt. Het grootste probleem in Korea is dat er te weinig zendmasten zijn en dat daarom de snelheid van het internet lager is dan verwacht. In Amerika zijn Verizon, AT&T en T-Mobile hard bezig om 5G van de grond te krijgen.

Veelgestelde vragen over 5G

Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

Het grootse verschil tussen 4G en 5G is de lage ping van het netwerk. Bij het 4G netwerk zat de ping rond de 50 ms, met 5G is het verminderd naar 1 ms. Door de hoge ping van 4G was het onmogelijk om zelfrijdende auto’s of live Virtual Reality werkend de krijgen. De snelheid is ook van groot belang met het 5G netwerk. Bij 4G ligt die rond de 300 Mbit/s. De maximale snelheid van 5G is ongeveer 20 Gbit/s. Het 5G netwerk heeft meer gebruiksmogelijkheden dan 4G.

Wat is het verschil tussen 5G en 5GHz wifi?

5G is de 5e generatie van mobiel internet. 5GHz wifi is een van de twee type van wifi signalen. Als er gesproken wordt van 5G wifi dan wordt niet het mobiele internet bedoeld, maar het type wifi signaal. Er zijn ook 5G versterkers voor binnenshuis.

Hoe zal 5G bij mij thuis werken?

5G heeft een minder goed bereik binnenshuis, om hetzelfde stabiele bereik van 4G te krijgen zal je in je huis een versterker neer moeten zetten. De gemiddelde internetsnelheid in Nederland is 40 Mbit/s. Met 5G zit je daar al ruim boven. In de toekomst kan het zijn dat iedereen bijna geen bedraad internet gebruikt.

Wat zal 5G kunnen beteken voor mijn bedrijf?

5G betekent dat je razendsnel internet overal kan krijgen. De gemiddelde internetsnelheid in Nederland is 40 Mbit/s. 5G zit daar ruim boven. In de toekomst gaat iedereen 5G versterkers gebruiken in plaats van kabel internet.

Is 5G schadelijk voor de gezondheid?

Nee, 5G is niet schadelijk voor de gezondheid. Er worden constant onderzoeken gedaan naar de gevolgen van non ionizing radiation. Er is een goede video over dit onderwerp. Bij deze video zit ook een informatieve bronnenlijst.

Marijn van den Bos

 Marijn van den Bos
Marijn van den Bos is de nieuwe content specialist van Compareweb. Hij heeft een passie voor technologie en de nieuwste ontwikkelingen. Marijn is veel bezig met design, content marketing en interactieve vormgeving.
Lees meer over

Andere bezoekers bekeken ook:

14 januari 2021
Tele2 biedt 5G aan!
Tele2 biedt per vandaag 14 januari 2021 5G internet aan! Tele2 is hiermee de vierde...
Lees het volledige artikel
18 december 2020
Wat is het beste netwerk? [Dec 2020 update]
Het eind van het jaar is altijd een goed moment om te reflecteren op de...
Lees het volledige artikel

Meer over: