Mobiele providers duidelijker over per seconde abonnementen

Mobiele providers op beter op de hoogteSinds 1 januari 2013 is in artikel 7.2a van de telecomwet vastgelegd dat netwerkbeheerders ten minste één abonnement moeten aanbieden waar de gespreksduur in seconden in rekening wordt gebracht. Mobiele providers KPN en Vodafone rekenen standaard af per seconde, Tele2 en T-Mobile doen dit niet. Laatstgenoemden bieden dan ook een speciaal abonnement aan waarbij er wordt afgerond per seconde i.p.v. per minuut.

Afronding per minuut of per seconde

Voor de frequentie beller kan het behoorlijk uitmaken of een provider gesprekken afrekent per minuut of per seconde. Voer je een telefoongesprek met een totale duur van 2 minuten en 25 seconden en rond de provider af per minuut dan betaal je effectief voor 3 minuten gesprekstijd. Dit wordt vooral merkbaar wanneer men veel korte gesprekken voert. Zo kan je met een belbundel van 100 belminuten slechts 33 gesprekken voeren die 2 minuut 25 duren. Bij elkaar opgeteld zijn dit (33 x 2 minuten en 25 seconden) 79 minuten en 45 seconden. Bijna 20% minder dan de 100 belminuten uit het voorbeeld.

De tegenhanger van afronden per minuut is afronden per seconde. Rond een provider af per seconde dan betaal je alleen voor hetgeen dat er daadwerkelijk wordt verbruikt. Een opmerking hierbij is dat providers de eerste minuut wel naar boven afronden. Bij providers die afronden per seconden kunnen er met een belbundel van 100 minuten ruim (100 minuten / 2 minuten en 25 seconden) 41 gesprekken met een tijdsduur van 2 minuut 25 seconden worden gevoerd.

Abonnementen met afronding per seconde niet altijd even makkelijk te vinden.

Provider T-Mobile biedt twee abonnenten genaamd ‘smart seconds’ aan waarbij belminuten worden afgerond per seconden. Bij een ‘smart seconds 50’ abonnement van T-Mobile ontvang je 50 belminuten / sms’jes voor 7,50 euro per maand. Het ‘smart seconds 200’ abonnement biedt 200 belminuten / sms’jes aan voor een bedrag van 17,50 per maand. Een saillant detail is dat T-mobile maar liefst 53,38 euro aan aansluitkosten in rekening brengt voor een ‘smart seconds’ abonnement. Bij een regulier abonnement brengt de provider ‘slechts’ 15 euro aansluitkosten in rekening. Het abonnement kan alleen worden afgesloten door naar de afdeling verkoop te bellen. De provider is goed op de hoogte over de algemene voorwaarden van het ‘smart seconds’ abonnement.

Ook mobiele provider Tele2 biedt zoals de wet voorschrijft een abonnement aan waar belminuten per seconden worden afgerond. Echter is dit abonnement niet opgenomen in het hoofdmenu of elke andere pagina op de website. De enige manier om het abonnement te vinden is door een zoekopdracht uit te voeren op de website of via Google. Hieronder is een overzicht welke providers per seconde abonnementen aanbieden.

Per seconde abonnementPrijs p/m
Bij elk abonnementVanaf € 8,-
Aansluitkosten: € 25,-
Bij elk abonnementVanaf € 13,50
Aansluitkosten: € 25,-
100 Belminuten 2GB data€ 11,-
Aansluitkosten: € 15,-
50 Belminuten€ 7,50
Aansluitkosten: € 53,38
200 belminuten€ 17,50
Aansluitkosten: € 53,38

Tele2 biedt slechts één abonnement aan waarbij belminuten per seconde worden afgerond. Bij dit abonnement ontvang je voor 11 euro maandelijks 100 belminuten en 2 GB aan data. De eenmalige aansluitkosten bedragen 15 euro en zijn in lijn met de aansluitkosten van de andere telefoonabonnementen die Tele2 aanbiedt. Voorheen bleek het echter haast onmogelijk om dit abonnement af te sluiten, zowel de klantenservice als de afdeling verkoop wisten niet van het bestaan van dit abonnement af. Anno nu is dit gelukkig anders, de afdeling verkoop is goed op de hoogte af de algemene voorwaarden. Het afsluiten van het abonnement is gemakkelijk bij deze afdeling. Bel je naar de algemene klantenservice dan is het abonnement onbekend.

Meer over:

Andere bezoekers bekeken ook:

24 juni 2019
T-Mobile heeft op 27 mei VoLTE geactiveerd voor alle klanten die na 29 januari 2019 een abonnement hebben...
Lees het volledige artikel
17 mei 2019
Uit onderzoek van ACM Telecommonitor blijkt dat het verbruik van mobiele data de laatste jaren aan het groeien is....
Lees het volledige artikel