Netwerk van alle mobiele providers

In Nederland zijn vier mobiele netwerken actief. Dit zijn de netwerken van KPN, Vodafone, T-Mobile & Tele2. Andere mobiele providers huren ruimte op een van deze netwerken. Tele2 verhuurt haar netwerk niet aan andere providers. Hieronder zie je van welk netwerk iedere provider gebruik maakt.

Verschillen tussen de netwerken

T-Mobile heeft in de praktijk op de meeste plekken het snelste internet. Daarnaast heeft deze provider de beste dekking in Nederland. Het kan zijn dat bij jou thuis een andere provider betere dekking biedt. Door jouw adres bij de dekkingskaart in te vullen kun je de beste provider bij jou thuis vinden.

4G frequenties van mobiele providers

De meeste mobiele telefoons kunnen gebruik maken van een 4G verbinding voor bellen & internetten. De 4G frequenties zijn: 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz. Deze frequenties zijn geveild door de Nederlandse overheid. Op dit moment wordt de 900 MHz frequentie alleen door T-Mobile gebruikt voor 4G.

Provider 3G frequentie(s) 4G frequentie(s)
KPN 900 MHz / 2100 MHz 800 MHz / 1800MHz / 2600 MHz
Vodafone 900 MHz / 2100 MHz 800 MHz / 1800 MHz / 2600 MHz
T-Mobile 900 MHz / 2100 MHz 800 MHz / 900 MHz / 1800 MHz / 2100 MHz / 2600 MHz

Een lagere frequentie heeft een groter bereik. Providers kunnen met één mast een groter gebied van 4G internet voorzien. Het voordeel van een hoge frequentie is dat hiermee meer mensen dekking kunnen krijgen op een klein oppervlak. De hoge 4G frequenties zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld op een heel druk festival kunt beschikken over 4G internet.

KPN & Vodafone hebben zendmasten aan elkaar gekoppeld, T-Mobile en Tele2 doen dit niet. T-Mobile en Tele2 sluiten alle zendmasten aan op een glasvezel punt. Hierdoor heb je bij T-Mobile en Tele2 minder last van een hoge ping. 4G internet reageert iets sneller met een lage ping.

Verschil tussen dochter provider en MVNO

Verschil tussen een dochter provider en MVNO

In Nederland zijn vier netwerkbeheerders actief. Drie van deze MNO’s verhuren hun netwerk aan andere providers. Telefoonproviders zonder eigen netwerk huren het netwerk van één van de netwerkbeheerders. Dit zijn MVNO’s. De meeste telefoonproviders maken gebruik van het netwerk van een andere provider. Dit maakt deze MVNO’s geen dochter providers.

Een dochter provider is onderdeel van een netwerkbeheerder. Hollandsnieuwe is bijvoorbeeld een dochter provider van Vodafone. Deze provider is in bezit van Vodafone. Echter heeft Hollandsnieuwe een andere focus dan Vodafone. Hollandsnieuwe biedt consumenten bijvoorbeeld de mogelijkheid om data en minuten mee uit dezelfde bundel te gebruiken. Verder is Hollandsnieuwe goedkoper dan Vodafone maar bieden ze een lagere internetsnelheid. Een dochter provider is dus altijd een MVNO terwijl een MVNO niet een dochter provider hoeft te zijn.

Mobiele providers die zelfstandig opereren

Op dit moment zijn enkel Youfone, Simpel en Lebara zelfstandige providers die een netwerk huren. Simpel was voorheen een dochter van T-Mobile, momenteel is Simpel echter een zelfstandige provider die het netwerk huurt van T-Mobile. Tele2 maakt voor 3G gebruik van het T-Mobile netwerk maar heeft voor 4G een eigen netwerk aangelegd.

Voordelen en nadelen van een MVNO

Voordelen

  • Vaak goedkoper
  • Zelf samenstellen van abonnementen

Nadelen

  • Vaak niet de nieuwste technologie
  • Minder goede klantenservice

Een abonnement afsluiten bij een MVNO heeft een aantal voor- en nadelen. Een groot voordeel is dat een MVNO vaak goedkoper is dan de hoofdprovider. Dit is te zien bij KPN en Simyo, KPN is duurder dan Simyo. Het nadeel is dat je bij een MVNO niet altijd profiteert van de nieuwste ontwikkelingen. Dit is bijvoorbeeld te zien bij T-Mobile en Simpel. T-Mobile biedt een hoge 4G snelheid aan terwijl de downloadsnelheid bij Simpel lager is. Een ander voordeel van een MVNO op dit moment is dat ze vaak abonnementen aanbieden die je zelf kunt samenstellen. Hierdoor kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een grote belbundel en een kleine databundel. Bij de meeste hoofdproviders kan je niet apart de belbundel en databundel kiezen, je kiest dan een bepaald abonnement waar een specifieke belbundel en databundel bij horen.

Eigen netwerk opzetten is onmogelijk

Het opzetten van een eigen netwerk is voor een MNVO momenteel onmogelijk, er moeten veel vergunningen worden aangevraagd om het netwerk op te zetten. Daarnaast moet een provider ook een frequentieblok kopen voordat ze dit mogen gebruiken. Enkel de overheid kan de frequentie blokken uitgeven. Dit heeft de overheid voor het huidige 3G/4G netwerk in 2012 gedaan bij een veiling, als een MNVO een eigen netwerk wil opzetten moet de provider wachten op een nieuwe veiling voordat ze een frequentieblok kunnen aanschaffen.

Toekomst van het 4G netwerk

Het is ook mogelijk om verschillende frequenties te combineren, dit noemen de providers vaak 4G+ of LTE Advanced. Als er twee of drie frequenties worden gebruikt is de maximaal haalbare downloadsnelheid hoger. Momenteel kunnen de meeste telefoons maximaal 4 frequenties tegelijk combineren. Bij alle netwerken kun je 4G+ ontvangen maar niet alle telefoonproviders bieden dit aan.